От х:

Днес в x:

Ганашев: Лъжат, че ще разрешат пушенето

Стойчо Ганашев

Предложението за отмяна на тоталната забрана за пушене на закрито за пореден път ще бъде хвърляне на прах в очите, смята председателят на Браншовата организация на ресторантьoрите и хотелиерите в Хасково – Стойчо Ганашев. Според него това са предизборни обещания, които уж трябва да се спазят. Той е убеден, че законът няма да бъде променен. Забраната за пушене обаче не пречи да се дими във всички парламентарни групи в Парламента, добави Ганашев. А обикновените хора от бизнеса се проверяват от 11 ведомства.

Стряскащо е положението в бранша след въвеждане на тоталната забрана за тютюнопушене в заведенията, алармират от бранша. По техни данни за около година близо 20% от заведенията са затворили. За Хасково точни данни няма заради трудната кореспонденция между организацията и шефовете на заведения. Показателна е обаче статистиката за Пловдив - от 1160 заведения са останали едва 805 обекта. Според Ганашев кепенци са пуснали заведения, които нямат тераси и пушачите трябва да преодоляват стълби, за да излязат навън. Влияние оказва обаче и икономическата криза в страната.

Ресторантьори и хотелиери настояват да се приемат промени, с които да се обособят кабинки или зали за пушене в големите заведения, с което да се въведе либерален режим. Кътчетата да бъдат обособени с нужната вентилация. Ако трябва, на тези места няма да се сервират напитки и храни, но да има обособено място, където хората могат да пушат спокойно, а не да излизат на студа. Разбира се такива места няма как да бъдат обособени в малките заведения. Този облекчен режим може да се направи в обектите над 70 или 100 кв/м, коментира председателят на Браншовата организация на ресторантьoрите и хотелиерите в Хасково – Стойчо Ганашев.

Преди дни депутати от БСП внесоха предложение за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места. Проектът предвижда да се върне пушенето в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета (без интернет кафенета и тези в спортни зали), в нощни заведения, в игрални зали и казина, както и на стадионите и в зали на летищата.



Предвижда се предложението за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места да бъде гласувано другата седмица.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини