От х:

Днес в x:

Затегнаха охраната по границата заради бежанците

Командированиса служители за усилване охраната на държавната граница, както и за конвоирането на задържаните, за обработка на документите и полицейска регистрация, информираха от МВР.

Според последната информация от Националния оперативен щаб за последното денонощие граничарите са задържали 136 души, които са преминали нелегално турско-българската граница. От тях 125 са сирийци.

В момента пренаселването на центровете за чужденци в цялата страна е само с 28 души.

Разтоварването на препълнените до краен предел бежански лагери и центрове за временно настаняване към МВР е факт, след като в столичния квартал “Военна рампа“ заработи нов център.Капацитетът му е 500 места. Продължава търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 за трите мобилни оператора, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Актуализиран е съставът на екипите от медицински специалисти, които ще извършват здравно обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка, успокояват от Националния оперативен щаб.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини