От х:

Днес в x:

Въдичарите полудяха: погват 100-грамови шаранчета

Истинските въдичари веднага пускат малките рибки

Хасковските любители рибари май забравиха, че трябва да си пазят рибата и наравно с бракониерите започнаха да я изтребват. Едните хвърлят мрежи и бият с ток, другите ловят по 100-150-грамови шаранчета. Зрял и опитен рибар от областния град не се посвенил да мята в живарника рибки по 15-16 сантиметра, въпреки че законът изрично постановява да не се пипат, докато не стигнат разрешените 30 см. Въдичарят бил спипан при внезапна акция на ИАРА на язовир „Ивайловград“ и получил акт за улов на маломерна риба. Инспекторите безкомпромисно конфискували въдици, куки, макари и други аксесоари от нарушителя. Уловът на маломерна риба се счита от ИАРА за не по-малък бич от бракониерските набези. В региона действат 4-5 бракониерски групи, но има 8 хиляди рибари. Раздразнени от липсата на слука, мнозина погват и маломерната риба. Освободените в язовир „Ивайловград“ рибки били с размерите на зарибителния материал, хвърлен в Тракиец през юни, възмущаваха се въдичари. Млад пловдивчанин пък е бил глобен за риболов през нощта, който е забранен навсякъде в региона, освен на Тракиец.


Паралелно с това продължават бракониерските набези. Тази сутрин в 4 часа рибните ченгета гонили двама мрежари на Тракиец. Преследването обаче ударило на камък, бракониерите успели да стигнат до колата и да отпрашат. Заради тъмнината регистрационният номер останал скрит. От водата са изкарани 320 метра хрилни мрежи. Задържана е гумена лодка.
Хасковските инспектори извършили и още една проверка на язовир „Ивайловград“ в района на с. Малки воден, в местността “Дуван дере”. Открити са 4 бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 200 метра. Те са иззети, съставен е протокол срещу неизвестен извършител.

Г.Христов

Рибата трябва да е поне 30 см зада е подходяща за улов
За Деница малката риба е само за снимка, освобождава я веднага
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини