От х:

Днес в x:

Доктор късметлия се измъкна от лагера в Пъстрогор

Сириецът д-р Тамир Рафаи извади късмет и днес следобед се измъкна от бежанския лагер в Пъстрогор заедно с двете си деца. Той бе поет от приятеля си Низар Асур, който от година има бизнес в България.

Д-р Рафаи се оказа сред сирийците-щастливци, които имат близки или роднини в България и успяват бързо да се измъкнат от бежанските лагери, след като посочат постоянен адрес. След само пет дни, прекарани в лагерите, сега той ще живее в София и се надява да си намери работа като лекар.

Днес бежанският лагер край свиленградското село Пъстрогор бе посетен от екип на УНИЦЕФ. Представителите на организацията занесоха подаръци на децата, но основната им цел бе оглед на условията. След като обстойно разгледаха помещенията на емигрантите, експертите разговаряха с всяко семейство. Целта е да се запознаят с проблемите на жените и децата, които търсят убежище в България. По-късно ще бъдат изготвени доклади за предприетите мерки за осигуряване на достъп до здравеопазване, за изхранване, предоставянето на подходяща грижа и хуманитарна помощ, за да се гарантират правата на бежанците.

Един от най-големите проблеми в „Пъстрогор“ е, че центърът се пука по шевовете. Хората там се оплакват, че буквално спят един върху друг.

В центъра вече са настанени повече от 500 души, при капацитет от 300 места. Повечето са сирийци. Понякога новодошлите се настаняват дори в сградата на охраната, докато се намери място при останалите.

Мая Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини