От х:

Днес в x:

Бивш военен закопча крадци в лозе, те се жалват в полицията

В навечерието на гроздобера крадците взеха лозята на прицел

Пенсионираният военен Гочо Петков от село Козлец лично закопча банда, нахлула в лозовите масиви на селото. От набезите вече пострадали няколко стопани, като последният от тях загубил тази събота 210 кг десертно грозде. „Булгар“-ът бил задигнат директно от масива. Стопанинът ги подгонил, но успял да спипа само колата им.
Всичко това можело да се избегне, защото седмица по-рано Гочо спипал 4-ма апаши в собственото си лозе. Станало на 31 август срещу 1 септември в един след полунощ. Акцията била добре организирана. Два часа по-рано кола хвърлила 30 касетки до лозето на Гочо и подминала. Самите крадци пристигнали с работно облекло и оборудване. Обаче се натъкнали на собственика. Бившият кадрови военен от поделението в Узунджово въобще не трепнал от численото превъзходство и на бърза ръка ги закопчал на местопрестъплението.


„Не съм ги докоснал, не че не ми се искаше. Ама полицията ме предупреди, че ако им счупя нещо, ще изляза виновен“, обясни стопанинът. След кратка беседа ги предал на извикания от него полицейски патрул. Гочо съгласувал акцията си с униформените, след като предишните седмици лозето му било обирано неколкократно. По думите му от кражбите загубил поне 400 кг десертно грозде.
„Отивам аз на пазара в Хасково и гледам на три маси да продават моето грозде“. Гочо си познавал стоката, понеже от 10 години отглежда професионално лозя. В момента има 70 декара. Били го крали и миналата година и знаел, че няма да свърши дотук. Затова се установил да спи на лозята.

Арестуваната банда обаче била пусната още същия ден, след снемане на обяснения. А те били, че им се ходело по малка нужда, но като влезли в лозето, им се прияло грозде. И сръчно набрали 7-8 кила. Разбира се, 30-те касетки въобще не били техни.


Обраните от Козлец обаче не са съгласни. Бандата им била позната-тарторът бил 33 годишен хасковлия, други двама - набор 89-ти. Имало още две момчета по на 20-тина години от селото, които били съучастници. Именно при тях крадците били „на гости“ в нощта на залавянето си.
На практика се получава така, че при известни крадци и помагачи, никой нищо не може да направи, а кражбите продължават, ядосват се в Козлец. Миналата сряда Гочо бил обран за пореден път - този път с около 150 килограма. На място били роднините му, но те не успели да задържат крадците. Изгорял и комшията му по лозе.
В селото са бесни. Част от ужилените стопани съвсем сериозно обмислят да решат сами проблема, след като законът очевидно не действа. По неофициална информация, след последната порция кражби в Козлец са си наели въоръжена охрана. Отделно, част от стопаните си организират подвижни отряди за обща охрана на застрашената собственост.

„Едно превъзпитаване ще им дойде добре“, многозначително коментира пострадал от кражбите. Не искаше да си каже името, още повече, че по първоначални данни заловените от Гочо крадци щели да пускат жалба срещу него.

Вероятно защото прекъснал облекчаването им в лозето си.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини