От х:

Днес в x:

В парламента събират пари за сирийските бежанци

Депутатите от всички парламентарни групи да направят обща акция за събиране на дарения в помощ на сирийските бежанци, ще предложи народният представител от Хасково от БСП Смиляна Нитова.

Трогната от съдбата на 23-годишната сирийка Халя Мустафа и новородения й син Аднан, социалистката направи дарение от най-необходимите за бебето вещи на емблематичната дата 9 септември.

Денят е просто съвпадение, не е търсен особен ефект, обясни депутатката. Придружена от доктор Али Ел Кадри, тя донесе помощите в АГО при изписването на Халя. Майката на още две деца - момиченце и момченце вече се чувства добре, след като беше оперирана по спешност преди седмица и роди със секцио момченцето си.

За разлика от нея обаче нодоносеният Аднан все още е в микропедиатрията. Бебето е в стабилно състояние, но има сериозни проблеми. Те са неврологични и сърдечни. Трябва да се стабилизира и храненето му. Според неонатолозите въпреки че критичния период е минал, ще се наложи продължително възстановяване. Медиците не се наемат да кажат на 100 % дали сегашното състояние на сирийчето ще има сериозни последствия. Предстои да бъде направен поредния скенер на мозъка, както и да се уточни дали сърдечният шум се дължи на преждевременното раждане или на вродена сърдечна недостатъчност. Все още лекарите не дават срок за изписването на бебето.

От ръководството на болницата са предложили на родилката да остане колкото е необходимо в клиниката. Халя обаче е предпочела да се върне при другите си деца - близнаците, които са на по 1 година и 3 месеца.

Благодаря на всички от все сърце. На цялата българска общественост, която ми съчувства в трудния момент“, каза на излизане от АГО Халя. Бежанката сърдечно благодари и на екипа на отделението загрижите. За Аднан и другите си две деца си пожела „Щастлив и спокоен живот. Където съдбата определи“.

 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини