От х:

Днес в x:

Основателят на ПМГ стана почетен хасковлия

Иван Иванов награждава легендата Дойчо Кръстев

Основателят и пръв директор на ПМГ-Хасково Дойчо Кръстев бе удостоен със званието почетен гражданин, на церемония в драматичния театър „Иван Димов” днес. Реверансът към местното образование бе допълнен и от отличие за детската възпитателка Стефка Шопова. Макар и родом от Свиленград, Шопова десетилетия наред работи в хасковските детски градини, бе 11 години директор и на Дом за деца, лишени от родителски грижи „Надежда”. И двамата лауреати благодариха, че вниманието на обществеността е насочена към хасковското образование.

За мнозина хасковлии Дойчо Кръстев е въплъщение на това образование. Роден през 1938-ма година в Хасково, Кръстев толкова обича града си, че отказва да го напусне дори след като е поканен за асистент по математика в пловдивският университет „Паисий Хилендарски”. Обяснил, че няма нищо против, но ако ВУЗ-ът се премести в Хасково. Завинаги ще остане в историята на града с основаването на елитната сега природо-математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин”. Той е и първият неин директор. Кръстев е автор на много учебници и сборници по математика. Като учител е известен с веруюто си, че децата трябва да се обичат искрено. Тогава и те ще обикнат учителя и неговия предмет.

Церемонията в театъра бе наблюдавана от министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който бе гост на Хасково за празника му, както и от президента (2002-2012) Георги Първанов.

Отличията връчи председателят на общинския съвет Иван Иванов.

Г.Христов

Стефка Шопова е другият почетен гражданин
Областният Кадир Исов/вдясно/ обеща, че държавата ще бъде добър партньор на общината

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини