От х:

Днес в x:

Хасково се върна в миналото пред погледа на историка Първанов

Чаовниквата кула-белег от 1837-ма година

Бившият държавен глава Георги Първанов пристигна на крака за да открие възстановената часовникова кула в Хасково, строена през 1837 година. След 10-годишното си президентско битие, Първанов се представи в първоначалното си амплоа на историк. И оцени нещата от историческа гледна точка-възстановяването на кулата било доказателство за кипящия духовен живот на Хасково. На фона на бездуховността другаде. Затова експрезидентът обичал да идва тук.

Сградата се възстановява близо до оригиналното си място, след като през 1916-та година тогавашният общински съвет на Хасково взима решение да я събори. Мотивите на тогавашните лични люде на Хасково остават неизвестни, както и тези на сегашните за възстановяването. Подчертава се само, че това е част от историята на града, с която Хасково трябва да посрещне бъдещето.

Прочувственото слово на кмета Георги Иванов, свърши със звън от конкурентната часовникова кула до Универмага. Градоначалника видя в това поличба.

Кулата е възстановена само с дарения, не от бюджета на Хасково допълни кметът. Точната сума за проекта така и не бе оповестена. Специални благодарности имаше за "Водстрой" на Анушка Вальова реставрирала каменния корпус и за фирма "Топчу"-реставрирала дървения. За разлика от оригинала, новата кула има три английски часовникови циферблата.

Историята на кулата е повече от озадачаваща. Тя е построена в началото на 19-ти век, после разрушена в началото на 20-ти век. По откъслечни данни от миналото, кулата е била ползвана за наблюдателница на пожарната команда в града. В ерата на отсъстващи мобилни телефони/а по това време и на всякакви телефони в България/ пожарникарите са можели да разчитат само на очите си. Има и друга теория. От кулата турският башибозук наблюдавал в кой квартал има размирици, а също доминиращата височина е била наблюдателен пункт на редовния турски гранизон в града. Това е бил и един от главните мотиви за разрушаването на съоръжението - било е прекалено свързано с робското минало, с което младата и отскоро независима българска държава е искала окончателно да скъса.

Г.Христов

Реверансът към миналото стана пердогледа на експрезидента Георги Първанов
Кметът Георги Иванов откри тържествено кулата
Поздравления отвсякъде

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини