От х:

Днес в x:

Пускат Ивайловград дигитално

Забележителности от пограничните райони на областите Хасково и Къркларели ще бъдат отбелязани на дигитална карта.

Изработката й ще е по проект между България и Турция.

Картата включва GPS трасирани туристически маршрути с 3D снимки на 100 туристически обекта и събития от българския и турския региони.

15 са забележителностите, които ще бъдат отбелязани от Ивайловградско.Навигацията ще бъде достъпна на специално разработен по проекта сайт.

Община Ивайловград ще се представи с антична вила „Армира”, „Голямата могила” край с. Свирачи. Ще бъдат отбелязани и калетата „Лютица”,„Балък дере” и край с. Славеево. Влизат и средновековната крепост „Бялград” край с. Гугутка, тракийски долмен и мегалитния кръг край с. Железино, тракийски долмен край с. Плевун. Тракийската гробница край с. Долно Луково и гробницата до с. Черничино са други от забележителностите, които ще бъдат описани с 3D модели. „Мутафчиевата къща”, „Паскалевата къща”, Манастир „Св. Св. Константин и Елена”, Мемориален комплекс „Илиева нива” край с. Глумово и прочутата Ивайловградска таханджийница също са в списъка на обектите от картата.

По проекта ще бъде заснет 15-минутен филм и 3-минутен трейлър за културно-историческото богатство на трансграничния регион. Антична вила „Армира” е един от 10-те обекта, включени във видеото.


М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини