От х:

Днес в x:

Кметът: МБАЛ е леговището на БАСТА. Близнаков: Нищо вярно

Георги Иванов

Хасковската болница е депозирала 216 000 лв. държавна такса и окръжният съд дава ход на делото за така наречения хирургически блок. Това обяви от трибуната на ОбС Хасково днес кметът Георги Иванов.

„Това ръководство на болницата бе назначено от ГЕРБ, но не обвинявам тях, защото вече е леговището на БАСТА“, продължи градоначалникът. (БАСТА е новата политическа формация на отцепниците от ГЕРБ, сред които е и бившият областен координатор в Хасково Иван Петров – б.а.).

 Кметът припомни опитите на общината „да вдъхне нов живот на сградата“. Няколко пъти през годините имало намерения за инвестиране в нея, но всички те били стопирани.

„При положение, че болницата има дългове от 8-9 милиона лева, да отдели за съдебната такса 216 000 лв., означава, че има някакви тайни планове за сградата. Според мен идеята е да се ипотекира и да се дръпне един заем. По данъчна оценка хирургическият блок е 20 млн. лв., всяка банка би дала поне 3-4 милиона“, продължи кметът. По думите му това ръководство на болницата е временно и рано или късно ще си отиде. „Ако не днес, то утре. Но общината може да изгуби сградата си“.

„Дори като юрист не се наемам да прогнозирам колко време ще се точи това дело“, каза пък от своя страна шефът на ОбС Иван Иванов.

“Нямам нищо общо с никаква БАСТА“, отсече от своя страна изпълнителният директор на МБАЛ Хасково д-р Славчо Близнаков. Той потвърди размера на съдебната такса. „Задълженията на болницата варират и са различни всеки месец. В тях влизат новите доставки на лекарства и консумативи, влиза например и цената на ангиографа. Това са общите задължения. А просрочените (неплатени в срок) борчове към този момент са 1.6 млн. лв“, каза още шефът на МБАЛ.

По повод версията за ипотекирането на хирургическия блок д-р Близнаков обясни, че по устава на АД-то оперативното ръководство на МБАЛ не може да ипотекира нищо. „Това може да реши принципалът – министерството на здравеопазването, и то на общо събрание на акционерите“, обясни д-р Близнаков. А в него влиза и представител на община Хасково.

Сградата на хирургическия блок е ябълка на раздора между болницата и общината отдавна. При регистрацията на МБАЛ като акционерно дружество през 2000 година огромната постройка е вписана в активите на АД-то като апортна вноска на община Хасково.

По-късно обаче се оказва, че и общината, и болницата имат документи за собственост, а спорът трябва да бъде решен от съда.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини