От х:

Днес в x:

Празникът на Хасково пести 20 бона

Празникът на Хасково ще излезе към 50 000 лв., което е с около 20 бона по-евтино от гласувания от Общинския съвет бюджет от 70 000 лв. Пестеливостта обаче няма да е за сметка на атрактивността на проявите, напротив в програмата са обхванати възможно много жанрове за различните възрасти, обясниха главните организатори директорът на Дирекция младежки дейности и култура Васил Несторов и главният-експерт Венета Въжарска.

Тази година тържествата за деня на града ще са от 5-ти до 8-и септември.

Първата проява е за най-малките жители на града- състезанието по приложно колоездене, което ще се проведе от 9.30 ч. на паркинг “Аида“. Освен да се забавляват обаче, малчовците ще учат и правилата за движение.

Една от най-атрактивните инициативи в програмата е фотоизложбата на хасковлийката, която от години живее в Париж Величка Атанасова-Абд "Тангра и градът". 22 фотографии на авторката, показващи различни детайли от характерните за Хасково места, ще бъдат изложени на открито през празничните дни.

Концертът "Децата на Хасково пеят и танцуват за Хасково" с участието на състави от Младежкия център ще е в късния следобед на централния градски площад.

През деня ще има и няколко прояви на историческа тематика в музея и регионалната библиотека. Галерия "Форум" ще открие изложба- живопис на Михаил Лалов. Ансамбъл "Южняци" поемат щафетата да поддържат празничното настроение в града на пл. "Свобода".

В 19 ч. Държавната опера -Пловдив ще има концерт в читалище "Заря".

В състезание по колоездене от Хасково до Димитровград и обратно ще премерят сили велосипедистите във втория празничен ден. Традиционния плувен маратон на яз.  Сивата вода е на 6-ти септември, когато с тържествен ритуал на пл. "Свобода" ще бъде отбелязано и Съединението на България.

Една от интересните спирки през този ден ще е пред галерия Форум, където от 19.30 ч. започват прожекциите на късометражни комедийни филми от "Каунь 2013". Половин час по-рано започва и моноспектакълът на Дидо Мачев в театъра “Речта на селския крал“. На площадка „Спартак“ от 21 ч. е концертът на група "Тоника".

В събота, 7-ми септември ще се проведе лекоатлетическият крос "Ванко Дяков". Интересно събитие през този ден е и сръбската изложба от карикатури от фестивала „Златна Кацига“ и „Глупаците“ от Доньо Донев. Те ще бъдат открити в 19 ч. в театъра. Веднага след това е атрактивната церемония на „Каунь“ .

На „Спартак“ от 20 ч. са балетна формация“ Рона“ и Клуб по спортни танци “Хасково“, след тях - концерт на любимците на младата публика Били Хлапето, Lexus, Вензи и Михаела Филева.

8 септември започва с тържествена литургия по случай Рождество Богородично. В 11 ч. е официалното откриване на Кулата. По обяд в театъра ще бъде церемонията "Почетен гражданин на Хасково". Стари градски песни, изпълнения на възпитаничките на клуба по аеробика "Виолена" и "Среща в спомена”- спектакъл на Нешка Робева са във вечерната програма на пл. "Свобода" и площадка "Спартак".

Тази година кулминацията на Деня на Хасково ще сложи концертът на група "Фондацията", която включва старите муцуни от рок сцената от доброто старо време - Иван Лечев, Кирил Маричков, Дони, Славчо Николов от БТР и Ванко Поромански от група ТЕ.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини