От х:

Днес в x:

Армията поиска пари за Съединението

Хасково ще отбележи Съединението празнично, но не съвсем.

 На церемонията по поднасянето на цветя на пл. „Свобода“ няма да има представителна войска. Военните, които дават тежест на ден като този, ще отсъстват тази година. Причината е, че общината трябва да заплати такса, за да присъства военното формирование 52 740, обясни директорът на Дирекция "Образование, култура, младежки дейности, спорт, здравеопазване и социални дейности" Васил Несторов. За да се ползва армията, според регламента, общината трябвало да сключи договор пет дни преди събитието. Да заплати съответната сума, която се формира на базата на числеността на присъстващите военнослужещи, времето, за което ще бъдат наети, деня-дали е почивен празничен, или събота и неделя, в 30 дневен срок. Освен това в рамките на три дни след събитието трябва да бъдат върнати в натура на военните използваните от тях по време на съответното мероприятие горивно-смазочни материали.

В общината разбрали за изискването в последния момент и нямало как да реагират. Освен това в Общинския бюджет няма разписано перо за подобни услуги.

Според официалната информация от Военното формирование 52740, изискванията се прилагат от 19 юни със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Тя е базирана на влязлата в сила от началото на тази година Наредба, издадена от министърът на отбраната по това време Аню Ангелов, за реда за разпределяне на служебното време на военнослужещите. Тя пък се основавала на решение взето още през 1991 година.

Простичко казано таксите военните искат, ако бъдат ангажирани в общински или национални мероприятия в официалните почивни дни и празници. По-голямата част от сумата отива за заплащана на войниците, които ще бъдат на практика наети за тежест на дадено събитие, той като те ще присъстват в извънработно време.

Ако дадено събитие съвпадне с обикновен работен ден, такса не се изисква, обясниха от хасковското поделение. От там дадоха за пример Проведеното по инициатива на общината с тяхно участие честване на 2-ри август по повод годишнината от Илинденското-Преобръженско въстание.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини