От х:

Днес в x:

Мор по овцете на път да зарази 3 държави, спираме вноса от Турция и Гърция

Болест може да зарази овцете на хасковските фермери

Огнище на шарка по овцете е засечено в гръцкото село Питион, префектура Еврос в непосредствена близост до българската и турската граници. Заразено е стадо от 193 животни. Има реален риск заболяването да прескочи у нас, затова със заповед на ветеринарните власти у нас са разпоредени противоепидемични мерки на територията на 4 области-Хасково, Кърджали, Ямбол и Бургас. В 4-те хасковски общини в близост до двете граници-Свиленград, Тополовград, Ивайловград и Любимец е забранено пашата на животни до 2 км от границата, ползването на водоеми, които преминават и в съседните държави. След заседание на епизоотичната комисия на община Любимец бе забранено провеждането на пазари за животни и изложби на овце. Всички собственици на животински ферми трябва да бъдат уведомени за опасността и да следят за болни животни. Във фермите не трябва да се допуска влизането на външни лица. Най-близкото любимешко село до огнището на заразата е Вълче Поле. най-близкото българско въобще е с. мандрица община Ивайловград 


Във вътрешните общини на Хасковско се забранява транспортът и търговията с животни, кожа и вълна, понеже вирусът оцелява до 3 месеца във външна среда.


Болестта може да нанесе огромни загуби на стопанството на България, предупреждават ветеринари. Умират до 75 процента от заразените агнета и 10-15 % от заразените възрастни овце. За последно в нашата страна е имало епидемия от овча шарка през 1995-та година. Заболяването е с висок контагиозен индекс и може да стане от пряк контакт между животните, обща паша, общ водопой и макар и рядко-чрез кръвосмучещи насекоми. Инкубационният период е 14 дни.
Видимите признаци са висока температури и язви по откритите части на тялото и най-често по виметата. Поради тази причина са ветеринарите в областта са започнали прегледи на ферми и стопанства в граничните общини.
Добрата новина е, че не е опасно за хората под никаква форма. Няма опасност дори и да се консумира заразено мляко и месо, макар то очевидно да не е годно за консумация.

наличието на потвърдено инфекциозно заболяване до границата с България бе потвърдена за Haskovo.net и от министъра на земеделието и храните Димитър Греков, който бе на визита днес в Кърджали. Според министъра няма място за паника, мерките са превантивни. Няма да се налага допълнителна такса дезинфекция на българо-турската граница. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини