От х:

Днес в x:

Болярово пламна: Вили, лозя и овошки в огъня

Пожарната съсредоточи усилията в гасенето на вилите

Два пожара, избухнали почти едновременно, захапаха южния край на квартал Болярово. В района има много вили, където част от боляровци са се изнесли да живеят, далеч от градската шумотевица. „Тъкмо се прибирах от града кат видях, че дими много“ разказва Динко Славов, чиято къща се оказа на метри от пълзящия огън. Два екипа огнеборци се опитваха да преградят пътя на пламъците, но честите смени на посоката на вятъра объркваха намеренията им. Още повече, че мястото бе пълно със сухи треви и изсъхнали чилии, които горяха като прахан. Имота на Динко бе отърван, но три други постройки нямаха този късмет. На двуетажна къща се подпали покрива, огънят влезе в двора на съседната. Полусрутена виличка бе обхваната от три страни. Покривът й обаче отдавна бе окраден, а с него и лесно горимите материали, затова пожарникарите насочиха усилията си към лозята и овошките. Мястото изобилстваше с орехови дървета, някои от които на доста впечатляваща възраст, отрупани с плод. Няколко от тях бяха безвъзвратно унищожени. Силно пресечения терен и липсата на читави пътища крайно затрудняваше гасенето. Към момента огънят продължава.

Доскоро районът е бил добре култивиран и всеки имот се е гледал. От година обаче част от лозята и градините са зарязани и избуялите треви се оказаха отличен проводник за огъня.

Не са известни причините за възникване на стихията. Версиите варират от небрежност при боравене с открит огън или самозапалване. Зоната е далеч от главния път, така че едно от подозренията, хвърлена от кола цигара, едва ли е валидно в случая.


Пак с подобни неустановени причини вчера избухна огромен пожар в пасище на мъж от село Доситеево, Харманлийско. Въпреки усилията на три противопожарни екипа, огънят унищожил над 600 декара пасища, стърнища и лесонепригодни площи. Пожар погълна и пчелин край Свиленград. Изгорели са три броя кошера с населяващите ги пчелни семейства. Огнеборците спасили още 20 кошера. Напредването на жегите разпъна областната пожарна служба на кръст- само за два дни огнеборците гасиха повече от 20 пожара.

Г.Христов

Огънят захвана покривите на вилите
Изоставените постройки бяха погълнати първи
Огънят пълзеше светкавично из сухите треви
И поглъщаше дърво след дърво

Динко Славов бе загрижен за лозето и вилата си

Пожарникарите обаче спряга огъня
Пресеченият терен и дългия фронт на пожара обаче затрудняваше гасенето
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини