От х:

Днес в x:

Как да се предпазим от горещините

В народния календар на 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници. Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. В този период се забранява всякаква полска и домашна работа, тъй като се смята, че иначе огън ще изгори къщата или имота (стоката).

Според медици най-резултатният методи за предпазване от летните задухи е да се избягва излизане в часовете между 11.00 и 17.00, предимно от деца и хора над 60-годишна възраст. Ако все пак се налага да излезете, носете светли одежди и шапка.

Специалистите съветват да се пият повече течности и да се избягва изморителна физическа дейност.

Според тях в часовете между 11 и 17 часа слънцето е най-силно и опасността да ви прилошее е най-голяма. Докато траят жегите е препоръчително да се намали физическото натоварване, защото то допэлнително отслабва организма.

В облеклото си заложете на светли цветове и естествени материи като коприна, лен и памук. Не забравяйте и шапката, като най-добре тя да е бяла, съветват медици.

За да снабдите тялото си с витамини и вода е добре да се ядат повече зеленчуци. Не е желателно да се прекалява с пържените и вкусни блюда, избягвайте и храните с по-високо съдържание на мазнини.

Като най-сигурен метод за борба с обезводняването медиците съветват да се поемат поне по2 литравода дневно.

Като алтернатива на водата можете да поемате и чайове, сокове и айрян. Медици съветват да не прекалявате с газираните напитки, алкохола и кафето, тъй като те само ще усилят жаждата ви.

Според специалистите не бива да се пренебрегва и опасността от топлинен удар. Топлинният удар е вследствие остро претопляне на тялото, придружен с нарушения на потоотделянето.. Това води до главоболие, прилошаване, надигане и сънливост. Симптомите са придружени от издигната телесна температура и необикновено голяма жажда. Неразположението може да се дължи на недостатъчен прием на вода, като най-редовно се наблюдава при децата и възрастните хора, предупреждават медици.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини