От х:

Днес в x:

Житна война разпали огнена стихия във вилна зона

Огънят настъпи към вилната зона на Димитровград

Огромен пожар избухнал по обед в пшеничен блок на входа на Димитровград постави под заплаха дузина вили и техните обитатели. Пламналият на няколко места огън скоро се сля в няколко километров фронт, който в един момент изцяло се насочи към постройките. Паникьосаните обитатели излязоха за да гасят кой с каквото може, а няколко трактора трескаво разкопаваха земята пред къщите. Натам се пренасочиха и всички налични пожарни на комисар Иван Пачов, който в качеството си на началник на димитровградската служба разпореди техниката да защитава преди всичко имуществото и хората. Огънят бе локализиран и в крайна сметка потушен, но с цената на почти пълното изгаряне на масив от 350 декара жито. Огнеборците все пак спасиха насажденията от съседен блок, който бе може би два пъти по-голям.

Това не успокои особено собственикът на масивите-Земеделска кооперация „Раковски“ Димитровград. Нейният председател Танка Тенева почти през сълзи сподели, че това е пореден палеж в тяхна собственост, а специално на това място се разпалвало всяка година. „Няма неумишлен пожар, този още по-малко“ гневно избухна Тенева и добави : „Не знам на кого толкова пречим“. Че пожарът е предизвикан волно, се съгласи и комисар Пачов. Според неговата информация обаче, огънят е тръгнал вероятно от изхвърлен фас от преминаващ автомобил по главния път Хасково-Димитровград. Очевидец се клел пред пожарната, че видял как огъня започнал от крайпътната канавка. Огнеборците обаче не изключваха никакви варианти. Напоследък в Димитровградско гори та пушек се вдига и в много случаи - умишлено. Само преди седмица, крупен фермер от кв. „Черноконево“ изгоря с 200 декара жито, за които впоследствие се разбра, че са запалени с три самоделни факти. В региона все повече се говори за житна война между кооперациите. Една от версиите е , че очакваното свръх производство на зърно ще смъкне цената му. Според други става въпрос просто за разчистване на сметки. Тревожното е, че картинката се наблюдава из цялата област.

Завчера пламна мистериозно 1000-декаров житен блок край село Георги Добрево, собственост на едрия бизнесмен и фермер Михаил Инджов от Хасково. Обстоятелствата много напомнят горящия блок на ЗК „Раковски“-никаква жътва в района, никакви далекопроводи и огромен по размери масив. Разбира се не е изключено причината да е официална - небрежност при боравене с открит огън.

Г.Христов

Достигна на метри от къщите
Пълзящият фронт разпъна на кръст дошлите огнеборци
Близо 300 декара жито стана на пепел
Огънят тръгна към по-голям блок, преди да го спрат
В спасяването на имота и живота на хората се включи и земеделска техника

Председателката на кооперацията Танка Теневе е убедена че пожара е умишлен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини