От х:

Днес в x:

Производители недоволни от печалбата, скачат на гръцките дини и домати

Хубави червени домати станаха на пюре по асфалта

Зеленчукопроизводители от Любимец и района скочиха днес на протест на тържището в града срещу ниските изкупни цени на зарзавата. Според тях предлаганите 30 ст за домат и 20 ст за диня са подигравка и ги обрича на разорение. За да илюстрират ,че работят за нищо, производителите изхвърлиха на земята десетки килограми домати и дини, като някои прежалиха и все още скъпите пъпеши. Според фермерите обаче нищо не е достатъчно скъпо – чушките и тиквичките също се изкупват на безценица. Виновен е вноса и по-конкретно – вноса от Гърция.

 

Оттам се сривал нашия пазар като се вкарвали дини за по 10 ст за кг. Дини били 3-то качество, първото заминавало за Чехия, обясни една от организаторите на протеста Елена Тенева. Освен това гърците имали по 15 евроцента субсидии на кило и им било лесно да подбиват цените.

 

Доматите пък се вкарвали през Гърция от страни, които не са членки на ЕС, като Македония и Турция и убивали и този бизнес. Отговорът на въпроса защо чуждото неизменно е по-евтино от нашето, е че първо - там има субсидии за кг и второ - зеленчуците били „фрашкани“ с нитрати, а нашите се гледали екологично чисто. Единствената българска субсидия е за декар обработваема площ-30 лв. Това може и да е добре за пшеницата, но в никакъв случай за зеленчуците, допълниха хората.

 

Любимчани бяха обзети от носталгия по миналогодишните цени. Червения домат, който сега е 30 ст за кило, лани се продавал на борсите на цели 90 ст. Розовият пък струвал 1.40 лв а сега се е свил до 70-80 стг. Миналата година обаче доматът на пазарите в градовете стигна до 4 лв за кг. На тази забележка производителите свиха рамене и го отдадоха на алчните прекупвачи.

 

Haskovo.net поиска да разбере, каква е себестойността на динята например и коя е изгодната и цена според производителите. Изясни се, че на миналогодишните 42 ст за кг били доволни всички. Сега хората се кръстеха на 30 ст, но 20 ст било разорение. „От януари до юни гледаме ранните дини, за да дадем накрая 10 кила карпуза за 2 лв. Подигравка“ не сдържаше яда си Митко Димитров. Друг пък бе лаконичен-15 ст е семето, 10 ст килото/може би визираше гръцките дини/. Всички обявиха, че работят на загуба. Което не се оказа съвсем така.

 

Елена Тенева гледа 50 декара бостан. За разлика от мнозинството бостанджии, които вадят по 4-5 тона от декар, тя вади минимум по 6 тона. Оценява разходите си на 20 хил лв, без заплатите на продавачите на пазара. За 300 тона дини, по настоящата цена от 20 ст излиза, че вади 60 хиляди лв. Преди настоящото дъно обаче, цената е била доста по-висока и част от продукцията е реализирана по-скъпо. Това особено лъсна при доматите. “В началото на юни, някъде до средата, ми изкупуваха доматите на 1.50-2.20 за кг“ призна Митко Димитров. В последните седмици на юни цената рязко се сринала съответно до 30 ст и 80 ст. Именно това е отприщило протеста.

 

Изненадващо вчера на борсата цъфнал аграрният министър Димитър Греков и се примолил земеделците да не стачкувал. Щял да оправи работата. Греков бе част от тайните министерски совалки в хасковско през уикенда. В събота почти инкогнито в Харманли пристигна и министърът на Икономиката Драгомир Стойнев. Греков пък бил на границата и в Любимец дошъл с представители на Агенция митници. Според министърът, България изнасяла с тирове дини и домати за Гърция, което всички земеделци окачествиха като нагла лъжа. Още вчера те предложили на министъра пакет мерки, които свършили чудесна работа миналата година и обезпечили хубавите изкупни цени. Тъй като вносът не може да бъде спрян, то се „препоръчваше“ чуждите тирове да бъдат спирани и „скъсвани“ от проверки на границите и да бъдат бавени поне 1 месец. Толкова бавели нашия износ за комшиите. Това щяло да пресече дъмпинговия внос, а ако митниците и данъчните си гледат работата-контрабандата щяла да секне. Не е ясно дали земеделския шеф ще се вслуша в тези предложения.

 

Г.Христов      

И дините последваха съдбата им
Производителите мачкаха стоката си в знак на протест
Накрая една каручка довърши опустошението
Първо качество пъпеши в Любимец-60 ст, в Хасково 1.80 за кг
Доматът е 30 ст. Според този производител обаче, мафията по пазарите няма да го допусне да продава евтино в по-големите градове
Тези дини не могат да струват 18 ст, кахъри се любимчанин
Според Атанас Андреев, дините на такива цени са все едно подарък
Доматите пък се гледат като деца - всеки ден на топло
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини