От х:

Днес в x:

Поискаха имунитета на Цветанов заради делото срещу Станимир Флоров

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл второ искане за сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради ново разследване срещу него, а именно по досъдебното производство срещу Станимир Флоров.

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП, когото прокуротурата разследва за получаване на подкуп- б.а.), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов по чл. 288, престъпление против правосъдието:

"Чл. 288. Орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с лишаване от правото да заема висша държавна длъжност.

При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш шеф на РЗБОП – Велико Търново), от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС.

Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което пък исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на ОС -Велико Търново са предоставени на  министъра на вътрешните работи тогава Цветан Цветанов, както е по закон.

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“.

С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, настоява в искането си до депутатите главният прокурор.

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

С оглед събраните до момента доказателства, прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на месец юли 2013г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. В същото време разследването ще продължи по отношение на останалите лица.

Източник: bnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини