От х:

Днес в x:

НАП: Гимназистите да плащат, докато станат студенти

Покрай еуфорията на завършването, абитуриентите забравят, че трябва да си осигуряват здравето сами

Завършилите гимназисти трябва да си плащат за здраве, докато станат студенти. За това предупреждават данъчните по повод на задаващата се лятна ваканция, в която абитуриентите за пръв път в живота си няма да бъдат осигурявани от държавата. Докато отново попаднат в ръцете и, като редови студенти, гимназистите трябва да се самоосигуряват - по 16.80 лв на месец. Иначе остават без правото на безплатна медицинска помощ.В повечето случаи, „откритието“ става точно когато младите хора се нуждаят от нея. Дори и редовно осигурявани като студенти или работещи на трудов договор, младежите могат да са без здравни права, защото според българското законодателство те се прекъсват автоматично при повече от 3 неплатени вноски за последните 36 месеца.

Всеки ученик може да проверява и следи здравния си статус в електронната система на НАП. Проверката е напълно безплатна с въвеждане на ЕГН.

От НАП в Хасково уточняват още, че изключение правят зрелостниците, които веднага след завършване на гимназия започнат работа и са осигурявани от работодателите си.

Подробности или помощ при попълването на декларации и платежни нареждания за внасяне на осигуровки, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини