От х:

Днес в x:

Хасково поведе битката срещу поредния монопол

Росен Карагьозов предвожда националното Сдружение на брокерите на имоти

Хасково се оказа в центъра на битката срещу поредния монопол, зачеван в българското законодателство. Новоучредената национална организация Сдружение на брокерите на имоти/ 16.04.2013 год/, организира национална петиция подписка срещу проектозакон, вече внесен в парламента от една от организациите на брокерите в страната-Национално сдружение недвижими имоти/НСНИ/. 

Според хасковският учредител и председател на СБИ Росен Карагьозов, предлаганият законопроект ще създаде монополно положение, което ще рефлектира/ и в крайна сметка затрие/ малките и средни фирми в бранша. Ако законопроекта мине в този си вид, ще се създаде първата частна браншова камара в България, която изцяло ИЗКЛЮЧВА държавата като независим регулатор в цял сектор на българската икономика. 

Срещу този мерак вече въстанаха 145 брокерски къщи в страната, в които членуват 453-ма брокери. Петицията с техните подписи ще бъде връчена в парламента този петък 14-ти юни. Ако никой не им обърне внимание, СБИ ще се обърнат към европейския съд за правата на човека, тъй като според тях проекто закона нарушава изконни конституционни права и законодателството на ЕС. 

В какво всъщност се състои проблема? Националното сдружение „Недвижими имоти“/НСНИ/ тръгва от полезната идея да създадат единен регистър на брокерите на имоти в България и да се формира браншовата Камара. Авторите на законопроекта обаче връчват цялата власт по администрирането на бранша, на себе си. Макар че представляват едва 200 фирми от страната. 

Законопроекта предвижда

1.Създаване и поддръжка на Национален регистър на брокерите

2.Комисия от 7 брокери-учредители на камарата, да разрешава вписването в регистъра на всички желаещи да упражняват професията.

3. Комисия по етика от 9 брокери-учредители на камарата, да има право да санкционира редови брокери с имуществени санкции от 500 до 50 000 лв , позовавайки се на подзаконов акт/етичен кодекс/ приеман и изменян от създадената частна браншова структура.

4. Друга комисия от 7 брокери-учредители, ще лишава от право на упражняване на професията брокери, престъпили техния кодекс.

И накрая-Браншовата камара ще определя срока и таксата на периодични платени обучения за брокери, по програми определяни от Камарата.

НСНИ искат да имат право да вписват, глобяват, изключват и обучават всички брокери, яваващи се в случая техни конкуренти, резюмират от СБИ. Контрапредложенията на националното сдружение на брокерите са прости - регулатор да е държавата и всички нарушения и санкции да бъдат определяни от българския съд, позовавайки се на законите на България. Вписванията на брокери да става в държавната Агенция по вписванията, а регулацията на бранша да се осъществява от Държавата. Не от частна организация, която би използвала закона за разчистване на сметки със своите конкуренти, заявяват от СБИ. 

В крайна сметка от монопола ще загубят гражданите, защото елиминирането на несъгласните ще свие конкуренцията на пазара и ще оскъпи услугите. Както става с всеки монопол.

Г.Христов

Петицията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини