От х:

Днес в x:

Убиец осъди България заради задочна присъда в Хасково

Александър Тонев Стоянов успя да осъди България заради задочната си присъда в европейския съд по правата на човека. На 30 април 2012 година европейските магистрати осъждат държавата и нареждат делото за убийство срещу него да бъде възобновено, защото е бил осъден в негово отсъствие. Присъдени са му и 1600 евро обезщетение.

Александър Стоянов бе осъден през 2002 година на 16 години затвор за убийството на Гергана Иванова, проститутка в Свиленград. След убийството обаче той изчезнал, процесът се е водел в негово отсъствие и е бил признат за виновен и осъден. Според очевидци на инцидента Александър се скарал с Гергана от ревност и я гръмнал в главата с пистолета си в квартирата им в граничния град. След това той обявил пред компанията в съседната стая, че ще се предаде в полицията. Тръгнали с колата към районното, но по пътя Александър опрял пистолета в главата на шофьора Димитър Костадинов и му наредил да кара извън града. Слязъл от автомобила в околностите на Харманли и изчезнал. Полицията го издирвала безуспешно.

Александър бил открит от органите на реда години по-късно, през 2008-а, и бил вкаран в затвора да излежи присъдата си. От килията си той засипал съда и прокуратурата в Хасково с молби за възобновяване на процеса, но получавал откази.

Жалби били подавани и до Върховната касационна прокуратура. Върховният касационен съд разгледал казуса и намерил, че вината му е доказана по категоричен начин, а наказанието му е справедливо.

Александър обаче подал жалба и в Европейския съд по правата на човека. Европейските магистрати се произнесли, че са нарушени основни човешки права, вследствие на задочния процес и присъда. В повечето европейски страни понятието „задочна присъда“ изобщо не съществува, обясняват юристи. За сметка на това обаче пък в Европа няма давностен срок за убийство.

С решението си Европейският съд по правата на човека задължава главния прокурор на България да поиска възобновяване на делото. Папките пристигнали в България през ноември миналата година, но допреди дни останали на нечие бюро в Инспектората на Върховна касационна прокуратура. Това е едно от делата, заради което новият главен прокурор Сотир Цацаров отстрани шефката на инспектората Малена Филипова.

Преди дни, на 9 май 2013 година, преписката най-сетне е пристигнала в хасковската окръжна прокуратура. Делото е разпределено на Дарина Славова, която до дни ще внесе обвинителен акт в съда и делото срещу Александър Стоянов ще започне отначало. Това на практика ще бъде старият, но актуализиран обвинителен акт. Очаква се процесът да започне това лято.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини