От х:

Днес в x:

Кметът орязва статия, за да съди ЕСКОМ

Рязането на кабелите на 4 март тази година

Само първата половина от статията „ЕСКОМ: Кметът нагло излъга цяло Хасково“ е приложена към иска за клевета от кмета Георги Иванов срещу ЕСКОМ. Другата, орязаната част, в която бяха публикувани документите, доказващи твърденията в материала, съобразително са били спестени в кметската жалба, по която днес започна дело в районния съд.

В материала се цитират думите на градоначалника пред журналисти от всички местни медии, както и кореспонденти на национални, от 5 март 2013 г. Градоначалникът заявява, че през последните 7-8 години никой от кабелните оператори не е искал от общината разрешение за вкопаване на кабелите под земята. В статията в Haskovo.net това е наречено лъжа и за доказателство са публикувани две заявления от ЕСКОМ до кмета на общината, от 2007 и от 2009 година, за цялостно проектиране на подземна кабелна мрежа, на които няма отговор до ден днешен. Въпросните два документа обаче липсват в орязаното копие на публикацията, приложено към исковата молба за клевета. Можете да видите статията (цялата, естествено) тук.

Адвокатът на ЕСКОМ Митко Цветков, разбира се, представи пред съда публикацията в нейната цялост и тя бе приета като доказателство по делото. Освен нея Цветков представи и дебела папка с преписки между общината и фирмата, РДНСК, решения на хасковския административен съд, на Върховния административен съд, които също бяха приложени към делото, въпреки протеста на кметския адвокат Иван Иванов, който е и председател на Общинския съвет в Хасково. Това са доказателства по другия материал в Haskovo.net, цитиран в жалбата - “Хасково остава без интернет и TV по вина на кмета“ от 4 март 2013 година. В него се твърди, че кабелите за интернет и кабелна телевизия в областния град са във въздуха и са на практика незаконни, поради отказа на общината да разреши на операторите да ги вкопаят под земята. Тези опити датират от 2007 година, когато бе променен Закона за електронните съобщения. В тази връзка днес съдът разпореди общината да представи справка за подадените заявления за издаване на скици и разрешителни за строеж за кабели от всички оператори в Хасково – от 2007 година до 6 март 2013-а.

Адвокатът на кмета Иван Иванов пък представи като доказателства в съда документи от РДНСК – възлагателни писма, графици и др., от които е видно, че рязането на кабелите се извършва от строителния контрол, а не от общината. (Макар никъде в публикациите на Haskovo.net да не се твърди, че кметът реже кабели).

Адвокатът Цветков представи пред съда и диск със запис от изказване на кмета Георги Иванов на сесия на ОбС Хасково от 28.08.2009 година. Там градоначалникът заявява, че дори да го вкарат в съда, той няма да разреши на никого от кабелните оператори да копае в Хасково. Можете да го видите тук, видеото е под материала.

„Кметът на практика казва, че в следващите години възнамерява да нарушава закона. Заявява го лично той от трибуната на Общинския съвет“, мотивира приобщаването на диска като доказателство по делото адвокатът Митко Цветков. Опонентът му Иван Иванов обаче оспори това доказателство, като се позова на нормите в Процесуалния кодекс, където изрично е описано по какъв начин се събират доказателства.

Съдията Пламен Георгиев обаче постъпи находчиво, като поиска от Общинския съвет в Хасково да представи протокол от заседанието на Съвета от 28.08.2009 година, в който тези думи на кмета би следвало да са отразени.

Адвокатът на кмета Иван Иванов има тридневен срок да представи в съда имената и адресите на исканите от него двама свидетели. Те ще трябва да разкажат пред магистратите колко зле се е почувствал градоначалникът, какви страдания и болки е претърпял вследствие на двете публикации в Haskovo.net. Кметът е оценил страданията си на 50 000 лева, които да му бъдат изплатени солидарно от тримата съдружници в ЕСКОМ – Шени Делчева, Росен Пеянков и Цветан Рачев.

Следващото заседание по делото бе насрочено за 25 юни.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини