От х:

Днес в x:

Седмокласник атакува 41-то издание на Южна пролет

14-годишен писател атакува националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет“ в раздела за проза. Седмокласникът Божидар Костадинов е от Пловдив и е най-малкия в тазгодишното 41 издание на литературния форум в Хасково с книгата „Път към върха“. Освен него, участниците с дебютни книги  под 18-годишна възраст са още четирима.

Петима са студентите, които се включват в надпреварата за бронзовите статуетки. Толкова са и участниците с докторска степен от различни професионални сфери. Със свои книги се представят  и трима журналисти.

Сред дебютантите има и общински съветник. Авторът на разкази и хайку Магдалена Борисова е съветникът от местния парламент на град Елена.

В изданието участват общо 35 автори от различни краища на страната, но нито един от Хасково. Председател на журито, което ще оценява дебютантите е проф. Бооян Биолчев.

Освен лауреатското звание и статуетка Пегас, отличените в жанровете за поезия, проза, киносценарий и литературна критика, ще получат и парична награда от по 1000 лв.

За поредна година ще бъде присъдена и специалната награда на името на Александър Паскалев, придружена с парична награда -1000 лв. Тя се дава за цялостен принос в областта на литературата и изкуството. Миналогодишният й носител е Петър Василев. Тази година журито е под председателството на директора на Дирекция "Образование, култура, спорт и младежки дейности" към община Хасково Васил Несторов.

Форумът ще се проведе от 24 до 26 април.

Музикално-поетичният спектакъл на Михаил и Кристина Белчеви "Не остарявай любов", танцовият спектакъл на Нешка Робева "Кармен от факултето" са сред съпътстващите прояви в рамките на форума..

По време на литературните дни със свои павилиони в Хасково ще присъстват и 23 от най-известните български издателства. Софийският университет пък ще представи предимствата и плюсовете на обучението, което предлага пред младата аудитория на Хасково на мултимедийна презентация в Ден на отворените врати.

Литературните дни ще завършат с тържествената церемония по награждаването на победителите от конкурса. Тя е на 26 април в театър "Иван Димов".

Петър Василев е миналогодишният носител на наградата

"Александър Паскалев"

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини