От х:

Днес в x:

Кандидат-писатели учат занаята в Литературна занаятчийница и Крими лаборатория

    Тази вечер от 18 часа е откриването на 46-тото издание на Литературните дни “Южна пролет“, в рамките на които е единственият по рода си конкурс у нас за дебютанти, издали първа книга през изминалата година.

    Литературните дни са изпъстрени и от много съпътстващи прояви. Една от най-интересните тази година е „Литературна занаятчийница и Крими лаборатория“, която ще се проведе в последния ден на 46-тото издание на „Южна пролет“ - 20-ти април. За първи път подобна проява влиза в  емблематичните за Хасково априлски дни за литература. Идеята е да се съберат креативни автори, които да разкрият тънкостите на писането като занаят пред младите хора на Хасково, обясни поетесата Ели Видева, която е сред организаторите на занаятчийницата. В първата част на инициативата, която започва в 14 часа в Младежкия център, участват Боряна Дукова и Тео Буковски - част от клуба на писателите-криминалисти „Саламандър“. В нея ще се включат и дебютантите от „Южна пролет“. Те ще научат какви са спецификите при писането на криминален роман.

    Във втората част - Литературна занаятчийница, дебютантите ще влязат в ролята на консултанти на младежите, които искат да пишат. Тук ще помагат Ели Видева и литераторът и директор на Езиковата гимназия в Хасково Деян Янев. „В Хасково има много млади хора, които пробват перата си и създават текстове. И то добри текстове. Хубаво е да бъдат подкрепени“, обяснява идеята поетесата. На тези срещи всички са поканени, а организаторите обещават, че няма да има размахване на пръст и поучителни слова, а напротив - търсеният ефект ще е чрез дискусии да се стига до определени изводи. „Всичко се върти около това да покажем на младите хора, че литературата освен много труд, може да бъде и забавление, което да стимулира да твориш“, казва още Ели Видева.

    Занаятчийницата е и последната официална проява преди закриването на тазгодишното издание на „Южна пролет“.

    А то ще е на официална церемония от 18 часа в театър “Ив. Димов“ със специалното участие на победителите от последното издание на „X фактор“ - групата 4 Magic.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ви
      Видю Елев
      4 -1
      09:22, 18 апр 2018
      похвална инициатива е този курс, ама ме съмнява някой да научи нещо, писател не се става с учене само - иска се и талант, но дерзайте, може пък да се получи
    • 2
      Ст
      стар автор
      1 0
      16:42, 18 апр 2018
      Ели Видева може да научи младите само на алкохолизъм, а Диян Енев на подлизурщина. Защо не поканихте и Шалапатов да ги научи как се ръководи култура без да имаш образование и възпитание?
    Последни новини