От х:

Днес в x:

Шестокласничка от ПМГ Хасково в надпреварата за Пегас на Южна пролет

Шестокласничката от ПМГ Хасково Нели Генова е сред участниците в тазгодишното издание на “Южна пролет” с детската си книжка “Бенджамин – царят на лудориите”. Младата авторка е участвала в много литературни конкурси, както и в национални олимпиади.

13-годишното момиче обаче съвсем не е най-младият участник в “Южна пролет” тази година. Софиянката Рая Аврамова, само на 8 години, също е в надпреварата за Пегас с детската книжка с разкази “Обичам ви 8”. Тя е и художник – сама е илюстрилала първата си книжка.

33-ма са авторите в 45-тото издание на литературните дни в Хасково, които започват утре, 19 април. Финалът е в петък, когато на официална церемония в театъра от 18 часа ще бъдат връчени наградите. Те са по 1000 лева за всеки лауреат, както и Пегас. Наградите са в шест категории – поезия, проза, детска литература, литературна критика, сценарий и драматургия. За тях се състезават 10 стихосбирки, 12 белетристични книги, 6 в жанра детска литература, в останалите категории има по един участник.

Председател на журито тази година е Владимир Зарев.

На петъчната церемония в театъра ще бъде обявен и тазгодишният носител на наградата “Александър Паскалев”, която общината връчва традиционно за цялостен принос.

Традиционно по време на “Южна пролет” в центъра на Хасково отваря и книжен базар. Тази година в него ще участват 23 издателства.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    готино
    8 -1
    17:37, 18 апр 2017
    Защо не споменахте ,че "Диана Експрес"ще свирят на откриването.Това е приятна изненада.

Случаен виц

Последни новини