От х:

Днес в x:

Установиха млад мъж със спин в Хасково

Д-р Снежана Иванова

Млад мъж, на възраст между 25 и 29 години, е бил регистриран като ХИВ-позитивен през месец март в Хасково, съобщи д-р Снежана Иванова от Регионалната здравна инспекция. Тежкото заболяване било установено при изследване в хасковската лаборатория, а по-късно потвърдено в София.

Това е първият случай за тази година, уточниха от РЗИ и припомниха, че през 2012 година са били установени 3-ма със спин в региона.

Общо163 заразни заболявания са били регистрирани през миналия месец. Сред тях са два случая на сифилис.

Сред останалите заразни болести през миналия месец първенството държи варицелата – 93 болни. През януари те са били 216, допълват от здравната инспекция.

Д-р Иванова изнесе данни и за грипа и острите респираторни заболявания тази зима. Както изглежда, грипната епидемия ни се е разминала. След увеличаването на болните през декември 2012-а, но без достигане на епидемични стойности, болестта е минала почти транзит през региона. Най-високото ниво на заболеваемост е било 257 на 10 000 души.

От началото на годината са взети проби от 107 болни, положителни за грипни щамове са се оказали 43. 11 от тях са потвърдени като така наречения свински грип.

2100 души от региона са се ваксинирали през този сезон срещу грипните вируси.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини