От х:

Днес в x:

Прокуратурата поиска 7, съдът даде 16 години затвор за наркотрафикант

Юсуф Ашим и Лиляна Рашкова в съда

На 16 години и шест месеца затвор при първоначален строг режим бе осъден днес 41-годишният Юсуф Мемед Ашим от пловдивския квартал Столипиново за трафик на хероин. Подсъдимата за съучастничество Лиляна Рашкова бе оправдана поради липса на доказателства.

Пратката от 49.300 кг. хероин бе спипана при акция на полицията на Капитан Андреево на 6 юли 2011 година. Наркотикът бил пренасян тайно през границата в два Мерцедеса и Опел Вектра. Дрогата била укрита в туби с перилни препарати, памперси и други дребни стоки. При акцията изгоря и случаен амбулант – Сашко от Ямбол, който бе сред свидетелите на процеса. Когато трафикантите усетили, че са в лапите на полицията, от едната кола изхвърлили няколко туби с „Доместос“. Идващият след тях Сашко видял една от тях да се въргаля край платното и я сграбчил. Пресрещналите го цивилни полицаи го попитали откъде я е взел, но той я стиснал още по-здраво и отвърнал, че си е негова. Така за кратко амбулантът също се озовал зад решетките, докато полицаите се усетят, че е невинна жертва на обстоятелствата.

Процесът срещу Юсуф Ашим и Лиляна Рашкова се точи от половин година. Бяха разпитани многобройни свидетели от Пловдив, Сливен, Свиленград. Обвиненията срещу Лиляна бяха разколебани и днес прокурорът Антон Попов заяви, че не го поддържа и тя бе оправдана. За Юсуф обаче, макар че обвинението поиска наказание от 7 години затвор, съдът наложи 16 години. Той бе признат за виновен в трафик на хероин на стойност почти 4.5 милиона лева. Ще трябва да плати и глоба от 220 000 лв. Двата Мерцедеса и Опелът се конфискуват в полза на държавата. Присъдата може да се обжалбва в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловидив.

След произнасянето на присъдата от петорния съдебен състав с председател Стратимир Димитров, близките на осъдения почти припаднаха.

Преди присъдата те се репчеха на репортерите и забраняваха да бъдат снимани, като заплашваха с разправа. Като чуха съдебното решение обаче, забравиха и за репортерите, и за снимките и се изнесоха на тумба към паркираните пред съдебната палата няколко луксозни автомобила.

Тодор Кръшков

Председателят на съдебния състав Стратимир Димитров чете присъдата

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини