От х:

Днес в x:

Хасковските малцинства се плодят като за световно

Малцинствата продължават да раждат, но "пропускат"да се осигуряват

41 бременни жени са получили социална помощ от 150 лв за февруари. 39 от тях са били неосигурени съобщи шефката на регионална дирекция социално подпомагане Грета Иванова. Неосигурени означава, че бъдещите родителки не само нямат и 1 месец трудов стаж, но не са правели опити и да се самоосигуряват. Защото на помощта имат право и тези, на които трудовия стаж не достига до изискуемите от закона 18 месеца. От подадената статистика такива са само 2/две/ жени.

На теория, сред неосигурените могат да бъдат и майки студентки. Средномесечният им брой за областта се колебае между 1 до 5. Останалите са по схемата давана от всички АГО-та в региона-1:2:3. Тоест на едно родено българче се падат 2 турчета и 3 ромчета. Раждаемостта при турците обаче също пада. В един от регионите с относително плътна концентрация на този етнос Кърджали, се отчита спад на раждаемостта с 1 промил за миналата година и с близо 2 промила в сравнение с 2009-та. Процентът на неосигурените обаче си остава константа.

Въпреки, че не са вкарали нито лев в държавата, те ще получават от нея по 100 лв месечно в рамките на една година. После обикновено идва ред на второто дете. От 936 хасковлийки раждали през 2012-та година, неосигурени са били повече от половината- 478. 

Освен при бременните, близки по заключение са и данните за родилките. От 196 изплатените помощи за раждане на живо дете за февруари, 107 са за второ, трето и следващо по традициите на етноса дете. По закон за първо дете се полагат 250 лв, за второ - 600, за всяко следващо по 200 лв. 66 са родилките, които през 2012-та година са родили 3-то и следващо дете в хасковското АГО.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини