От х:

Днес в x:

Адаптират 456 от етнически групи в училища в община Хасково

    456 ще бъдат интегрирани по проект „Пъстро етно“, съобщи на пресконференция в община Хасково Теодора Пехливанова, която е част от екипа за управление на проекта. Те са от 10 етнически смесени училища от региона и 6 утвърдени организации с нестопанска цел. Бенефициент на проекта е община Хасково, която на 7 март е подписала договора.

    По проекта са планирани дейности с ученици и техните семейства, които ще ги приобщят към образователния процес. Заниманията са свързани със съхраняване и развиване на културната идентичност на целевите групи в интеграционна толерантна среда, където ще бъдат създадени отношения на откритост, позитивизъм и интерес към различията и оценяване на разнообразието. Това ще доведе до изграждане на уважение и създаване на благоприятна атмосфера, в която всички ученици ще се чувстват уважавани и идентифицирани със собствената им идентичност и култура, каза Теодора Пехливанова. Тя добави, че са изпратени покани до всички училища в общината, но участието в проекта е по желание.

    Проектът е насочен към изграждане и прилагане на работещ модел, който ще допринесе за позитивна образователна среда, адаптация на учениците от етническите малцинства да се изградят като пълноценни граждани и да постигнат успешна професионална, социална и творческа реализация.

    Общата сума на допустимите разходи за изпълнение на проекта е 802 642,50 лева, което е 100% безвъзмездна финансова помощ. Той се финансира по договор по процедура „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“ на оперативна програма наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020 г.“. Продължителността на проекта е 24 месеца.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ни
      никакъв шанс
      32 -3
      16:54, 16 мар 2017
      Вие луди ли сте! Не разбрахте ли, че тия от етническите малцинства не искат да се интегрират - защо се напъвате за глупости. То и бежанците като ни налазят тръгнете да ги интегрирате белким се претопим съвсем като българска православна нация. Пълни безмислици. Кучетата нападат и ръфат хората по улиците на Хасково, а първа грижа на общината е да се грижат за интеграцията на ци.....те! Чудо, чудо голямо!
      • Не
        Незапознат
        17 -2
        20:23, 16 мар 2017
        Сумата,сумата!Вижте сумата,парите!''...100% безвъзмездна финансова помощ....'.
        Ако бяха им казали и кучета щяха да приобщят към котки.Обратното не е за предпочитане.
    • 2
      Ни
      Никодимчо
      13 -2
      22:07, 16 мар 2017
      Ала-бала... гушнах хилядара... Ще ми интегрират дедовия. Даже не знам връзва ли им се още някой на кухите дейности. Е, без да броим бъркащите в кацата. Хващам бас, че в края на програмата неинтегруемите ще са си пак на същите миризливи примати!
    • 3
      Яя
      яяя
      7 -2
      22:49, 16 мар 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 4
      Nn
      NN
      1 -5
      11:15, 17 мар 2017
      Като чета коментарите за тази очевидно хубава нови... Виж коментара
      • Не
        Незапознат
        2 0
        21:34, 17 мар 2017
        Кое е очевидното и за кого е хубава?Човек независимо от етноса ако желае да се интегрира към каквото и да е било ще го направи.Като се види че има желание нека с душа и сърце да му се помогне.Това е в плюс за всички.Но насила не става.А в повечето случаи е така.Приобщаването със санкции не става. Желание и убеденост в действията и методите трябва да има и от двете страни.А нито едната не прави това.Едните гледат да''усвоят''парите без да ги интересува резултата.Другите пък гледат да не ги санкционират и да им урежат детски или други социални придобивки.Минете покрай ''циг@нското'' у-ще и вижте как постоянно виси някой от ''махалата''да пази инвестицията си или пък да чака за бележка с която да докаже пред социалните основанието за това.На това ли му викате хубава идея?
    • 5
      12
      123
      0 0
      11:05, 18 мар 2017
      Циганите умряха за вашите проекти за приобщаване. Отпускайте им повече помощи, телкове, те това желят! Турците не се определят като роми, но кой да му мисли. В областта преобладават точно такива. Само да не разбуните общността, че да видим тогава общината какви ще ги приказва. A името на проекта не е за коментиране просто...
    Последни новини