От х:

Днес в x:

Информират младежи по“Европа за нас“

Гимназисти от целия регион са участвали в информационните срещи на областния информационен център под надслов “Европа за нас“.

Целта на разговорите е популяризирането сред младите хора на Кохезионната политика на ЕС, както и възможностите за разработването и участието в различни европрограми.

По време на срещите са информирани 446 души. Търсената аудитория са били учениците от 12-ти клас, които най-скоро излизат извън училищните схеми и ще могат да се възползват на практика от разясненията. Представени са им и инициативи, които чрез инвестиционните фондове дават възможност за финансиране на бизнес идеи на млади хора.

Сред интересните дейностите на Областния информационен център е и работата по две схеми съвместно с Бюрата по труда. Едната схема е насочена към младите хора до 29-годишна възраст и без образование. Тя е за придобиване на квалификация. Според условията когато работодател заяви свободно място в съответното регионално бюро по труда, кандидатът за работа може да се възползва от възможността за получаване на ваучер с определена сума. С нея кандидатът наема фирма, която да го обучи по специалността, която изисква работодателя. След получаването на професионалната квалификация, кандидатът започва и реално работа. Тя му е подсигурена по договор поне за една година.

Втората схема е насочена към регистрираните към БТ завършили средно или висше образование младежи, които обаче до момента нямат стаж. Те получават възможността а 6 -месечно стажуване в дадена фирма. Заплатите, които получават са средните за дадената икономическа дейност, разясниха експертите от информационния център.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини