От х:

Днес в x:

Шокирани: Стрелят бездомни кучета и ги товарят в бял бус

Двама мъже отстреляха няколко от бездомните кучета в центъра на Хасково и ги натовариха в бял микробус. Единият от мъжете ги целел с пушка със стрели, които приспивали животните, после двамата ги мятали в буса. На сцената в центъра малко след 9 часа тази сутрин присъствали някои от продавачите в магазините по ул. „Отец Паисий“. Тe били шокирани от гледката на стрелящите по животните мъже.

„Попитахме ги кои са и кой ги праща, но те не отговарят“, разказа Галина Иванова, продавачка в магазин за дрехи. На въпроса къде ще откарат приспаните животни, шофьорът на буса отвърнал: Или в Димитровград, или в приюта в Стара Загора. Галина се обадила в Димитровград, където имала познати, но оттам й обяснили, че няма къде да настанят животните, защото приютът още не приемал четириноги бездомници.

Николай Делчев пък от отсрещната парфюмерия допълни, че миналата година така приспали собственото му куче, което било маркирано. Тази сутрин под обстрела попаднало и бездомно, което също имало маркировка и било кастрирано.

Любителите на четириногите приятели на човека започнаха да описват зловещи сценарии за съдбата на бездомните кучета.

От община Хасково обаче разсеяха подозренията им. Двамата мъже били служители на „Екопрогрес“, а приспиването на бездомните кучета било по заповед на кмета Георги Иванов. Градоначалникът получил много сигнали от граждани, които се оплаквали от четириногите в центъра, включително за случаи на агресия.

Натоварените в белия бус животни били оставяни „някъде извън града“, поради липсата на кучешки приют в Хасково, казаха от общината. Оттам напомниха, че има одобрен проект за такъв, но се търси финансиране.

„Разселването“ на бездомните кучета е практика на някои общини отпреди няколко години, когато влязоха в сила европейски изисквания за защита на животните. Много кметове натоварват псетата на камиони и ги стоварват край други населени места, да си блъскат други главата с проблема.

Други пък, като Димитровград, преди време наеха пловдивска фирма, която излови бездомниците в града и ги откара в приют.

Тодор Кръшков

Николай Делчев бил шокиран от гледката тази сутрин в центъра
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини