От х:

Днес в x:

Метнали незаконни от "Република" с обещание за общинско жилище, сега ги събарят

Мало и голямо от "Могила" остава на улицата след като РДНСК ще ги руши

5 ромски фамилии от квартал „Република“ ще останат без дом до няколко седмици, след като багерите на ДНСК тръгнат срещу незаконните им къщи. Заповедите на строителния контрол се жалят в хасковския административен съд, но по признанията на самите роми „нема начин, ще ни бутат“. Това им го казал и виден хасковски адвокат. Потърпевшите нямали пари за защитник и се представляват в съда сами. Заключителните им дела са на 14-ти, 19-ти, 25-ти март и така през няколко дни. Ако разбира се не бъдат отложени отново. Това се е случвало нееднократно. Иначе констативните протоколи на ДНСК са от 29-ти май 2012-та година. „Когато съда потвърди нашите заповеди и ако това стане, пристъпваме към действие. Преди това естествено ще има покана за доброволно премахване“ коментира нещата по принцип шефа на РДНСК Анна Джурова. Колко време ще отнеме процедурата тя не можа да каже. “Имаме и други неща на главата“ уклончиво отговори г-жа Джурова, с уговорката, че не е запозната точно с конкретния казус. 

А той започва трагикомично. Макар че са строени преди 15-20 години, къщите са констатирани за незаконни на 29-ти май миналата година, когато РДНСК прави проверка по жалба на жители от съседен блок. Строителния контрол оглежда къщите на тази „Могила“ / В Република са 4 улици с това име/, които са зад легендарния блок 42-ри в Орфей. Блокът е известен с това, че приютява огромна част от ромската общност, които за благодарност го е опустошила напълно. Къщите пък са на 7-8 метра от стените на самия блок.

Без изненада, контролът постановява че строежите са незаконни, още повече че жителите им нямат никакъв документ за тях. Няколко дни по-късно дошла нова "делегация". От името на ДНСК им казали, че са незаконни и ще ги бутат, няма как. Но да не се притесняват - щели да им дадат общински жилища.

Защо ромите решили че държавна служба ДНСК може да им даде общинско жилище не е ясно, но явно говорещият тези небивалици е имал тяхното доверие, защото всички от „Могила“ предоставили данните от личните си карти. Било необходимо за общинските жилища.

Седмица по късно дошли констативните протоколи и заповедите за премахване на къщите им. Някъде в небитието изчезнало и обещанието за общински жилища. Ромите дори отишли да си ги търсят в общината, но не ги допуснали вътре. На логичния въпрос откъде - накъде смятат, че им се полага общинско жилище, "ужилените" реагираха объркано: „Ами нали сме незаконни“.

Извън абсурдността на ситуацията обаче, бъдещото разрушаване може да отвори много лични драми. Защото близо 60-те жители на 5-те къщи остават на улицата и няма къде да отидат. Нямало кой да "сгъчи" многобройните им домочадия. 

Бисерка Йорданова върти домакинство от 10 души, а 17 годишната и дъщеря е бременна в седмия месец. Снаха и пък е с 3-месечно бебенце, което основно държи на ръце, щото у тях няма място къде да го сложи. За отбелязване бе, че децата бяха чистички и добре облечени и нито едно не изглеждаше недохранено. Родителите им говореха правилен български, някои дори без акцент. Повечето имали работа. Мартин Алексиев с гордост заяви, че поддържа 4-ма ученика и много следял дали ходят на училище. Всеки спастрен лев отивал за тях. Къщата си построил преди 15 години и нямал представа защо досега всичко му било наред, а сега станал „незаконен“. „Всички в Махалата са като нас. Значи и те са незаконни, защо не ги пипат“ попита логично той. Придошлите на сеир комшии от същинската „Република“ пък млъкнаха за малко и с наведени глави потърсиха някакво друго занимание.

Единствената молба на жителите от „Могила“ е някой да ги чуе. Смятат/ може би с основание/ че ако държавата им взема нещо, то е редно да ги компенсира. Ако не може - да ги остави на мира. На никого не пречели освен на шепа завистливи съседи.

Г. Христов

Бъдещи жители на улицата
Поне 4 поколения ще бъдат потърпевши от решението
В дома на Бисерка са бременната и дъщеря/в синьо/ и снаха с 3-месечно бебе/в червено/
Мартин се чудеше те ли са най-незаконните от република
Незаконните къщи си имат и дворчета

Незаконно

Идилия
Всички деца от улицата ходели на училище. Повечето от родителите-работели
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

  • 1
    Am
    amsik
    9 -67
    18:49, 12 мар 2013
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ма
      ******
      6 0
      11:22, 13 мар 2013
      ей черна мамбо
  • 2
    Ох
    оххх
    33 0
    19:43, 12 мар 2013
    ДО ПАНАЙОТОВ-от Инспектората и авторът: Да се провери как и къде учат децата на ромчето Мартинко.Дали наистина ходят на училище или само се водят в Автото и Вапцаров.Записват ги. Вземат помощите и край с ученето. На колко годинки е бременната дъщеричка? Получават детски,а самите те ще ражда.Много паплач, много лекторат.Идете и вижте как се учи!
  • 3
    Ле
    лео
    31 -2
    19:44, 12 мар 2013
    Задайте си въпроса защо толкова време се протакват нещата ако бяха български къщи досега щяха да ги сринат ние БЪЛГАРИТЕ сме заложници на тези така наречени роми в собствената си държава те си знаят само правата не и задълженията Но затова са виновни и управляващите които дундуркат ******* българин не храни това се знае от панти век
  • 4
    Ки
    кика
    16 -1
    09:48, 13 мар 2013
    Г-н Кмете или Г-н Иванов .....във кв.Република не са 5 къщите ,
    а са сигорно много по 5 ...питам се ,ако бълг сем-во няма къде да живее и си направи къща незаконна сигорно веднага ще бъде премахната .Има много бълг.сем-ва който също няма къде да живеят,но
    не са трътнали да правят незаконни къщи ...Защо трябва да им се позволява и разрешава ...Елате и вижте ..за какво става въпрос ...
    Бъдете единни към всички не само към ромите ...ами така както е тръганоло те ще превземат цяло Хасково с незаконни къщи .
    Моля Ви вземете спешни мерки и в най скоро време нека бъдат съборени ,а това че живеят по 10 човека в къща ,няма никой вина .
    Ще се радвам ако прочетете това или някои от вашите служители .
    • Ме
      мен
      9 -2
      10:11, 13 мар 2013
      през ***..а му е не се надавай
  • 5
    Кр
    Крум
    12 -1
    10:46, 13 мар 2013
    къде щели да живеят с тия 10 деца- ми откъде да знам бе, аз що нямам 10 деца, ами имам едно- щот нямам къде и с какво да гледам повече...не си правя деца за да чакам помощи за тях.
    аз що бачкам и си плащам вноската за апартамента - щото иначе ще ме изхвърлят, много просто. ама не ми е дошло на ум да крада тухли и да строя в полето къща, че да си живея без да плащам данъци, такси и вноски. е тва е проблема на циганите и затва няма да се интегрират скоро- просто те са много силни да реват и да си търсят правата, пропускайки някак си че имат и задължения...
  • 6
    Ма
    марс
    12 -1
    11:06, 13 мар 2013
    Интегриран ******* е нонсенс - като дървен камък напр. Никъде по света няма такъв прецедент та да видим как става. Ако има изключения те са са само за да потвърдят правилото.Не знам как не го разбират нито тук, нито в Европа, а това е и ще става все по-голям проблем, няма държава без ц***** и интереса от решаването на проблема с тях е всебщ - без изключения.
    • Го
      Голям Балама
      6 0
      12:20, 13 мар 2013
      Вярно е! И аз не съм срещал такова чудо. Има отделни индивиди от тях, които са се култивирали, образовали и интегрирали и дори ги е срам, че са ц*****, защото те най - добре знаят, че масово, циганите не могат да се интегрират.
      Най - старите демокрации - Англия и Франция не успяха да интегрират циганите, а наистина са полагали поне от 1 век да го сторят, но без успех.
  • 7
    Кр
    Крум
    9 -3
    11:38, 13 мар 2013
    да ги залеем и да ги запалим
  • 8
    Ba
    balgarka
    5 -2
    13:09, 13 мар 2013
    da umrat mrasni mangali ne samo republika a cqlo haskovo sa zalqli le6ove mrasni nqmame ni6ty zdravo ot tqh
    bokluci mrasni
  • 9
    Ми
    мина
    6 -1
    14:02, 13 мар 2013
    Не са само тези незаконните къщи в Република.И не съм съгласна,че трябва само тези да се бутнат,а всички незаконни!Не съм съгласна аз да спазвам закона,да плащам данъци,вода,ток,а тези хора не!Не съм съгласна законите да са само за съвестните граждани,които плащат вместо тях всички сметки и помощи,майчински и детски,а ромите си правят деца и пак същото-помощи,детски,пари за самотни родители-защото всички тези циганки не сключват брак и получават ли,получават.Само не знам откъде са им тогава децата.Това трябва да спре!Законите трябва да са и за тях.Раждат на 13-14 години и за тази работа трябва затвор,а не помощи и детски цял живот.
  • 10
    11
    111111111
    2 -11
    14:02, 13 мар 2013
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ме
      мен
      12 0
      14:36, 13 мар 2013
      черна мамбо кажи каде си на снимките по горе
  • 11
    Ми
    мина
    6 -1
    14:05, 13 мар 2013
    Е,щом няма роми има ц***** значи,макар и да се правят на турци никого не могат да излъжат.
  • 12
    11
    111111111
    2 -8
    14:10, 13 мар 2013
    Tı bılgarınlısı ve nestas... Виж коментара
    • Ko
      kosama
      5 -2
      14:56, 13 мар 2013
      Za6toto e bql,izmit,spretnat,pla6ta tok, voda i danaci i veroqtno nqma 10 deca 6toto znae koga da go izvadi.Zatova znae, 4e e balgarin.Osven vsi4ko drugo ciganiqta e na4in na jivot.........
    • Не
      нещасник
      7 -1
      15:00, 13 мар 2013
      научи се поне да пишеш правилно бе ****** поне знаеш че образованието ние от собствения джоб ти го плаштаме
  • 13
    11
    111111111
    3 -7
    15:00, 13 мар 2013
    Vıe lıste ızmıtı ı c... Виж коментара
  • 14
    Не
    нещасник
    7 -2
    15:09, 13 мар 2013
    манго айде бегай от компютъра не ти е тук мястото
  • 15
    Кр
    Крум
    6 -2
    15:14, 13 мар 2013
    трай ве , ром, марш да работиш
  • 16
    По
    потребител
    8 -1
    15:20, 13 мар 2013
    ей това и ******ите се опитват да пишат ама и на това не са се научили
  • 17
    Ха
    хасково
    0 0
    17:18, 6 фев 2015
    Абе вие много се радвате на циганите че са останали вън и какво мислите ли че няколко съборени къщти щте ви реши проблема за какво толковоа сте се настроили циганите това циганите онова какво ви правят вие много сте по злобни от тях като ви гледам коментарите и задниците да си късате те пак щте се размножават по вече от вас те са като вирус множат сеее всеки да си гледа живота а не тоя и оня как в тази криза не мислите за вас си а циганите пфуууууууу
Последни новини