От х:

Днес в x:

Кметът погва МПС-тата в Хасково за данъка

Акция по събирането на дължимите данъци за моторни превозни средства в Хасково започва общинската администрация. Това стана ясно на сесията на Общинския съвет днес, на която бе прието решение, според което преминаването на годишен технически преглед ще става само с удостоверение от общинското данъчно за платен налог.

Старта на акцията срещу МПС-тата длъжници бе обявена от кмета Георги Иванов, който лично защити предложението си. „По данни от общинската данъчна дирекция има просрочени задължения от данък МПС в размер на 2.7 млн. лв. Знаете, че по закон държавните органи са длъжни да проверяват и за платен данък, освен другите задължения – винетка, годишен технически преглед. Но държавните органи са абдикирали от това свое задължение“, обясни кметът. „Сега на КАТ не му дреме“, допълни той.

„Как обаче ще задължим пунктовете за технически преглед да изискват документ за платен данък“, попитаха общински съветници.

„С глоба от 2000 лева“, обясни градоначалникът. Той допълни, че се обмисля този вариант, макар засега да не е ясно доколко е законен. „Ще упълномощя Общинска полиция да провери всеки един автомобил в Хасково за платен данък. И понеже няма как да глобим собственика, можем да глобим пункта, в който автомобилът е минал технически преглед“, каза още кметът.

На възражението, че при това положение много автомобили просто ще минат преглед в други общини, Георги Иванов отвърна, че очаква и другите общини да последват примера на Хасково.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини