От х:

Днес в x:

Протестиращи пред общината: Намалете налозите! Или оставка!

Викове “Оставка! Оставка!“ прозвучаха на протеста срещу високите местни данъци и такси пред общината в Хасково. Стотината протестиращи бяха подготвили подписка с над 500 парафа с искане да бъдат намалени с 50 процента такса смет, данък сгради, цените за административни услуги. Те поканиха председателя на общинския съвет Иван Иванов да слезе при тях, за да му я връчат, но вместо него от сградата излезе секретарят на общината Атанас Димитров.

Той обясни на събралите се, че сесията, на която ще се разглежда бюджета на общината за 2013 година, е утре и няма как техните искания да влязат в дневния ред, защото не са минали през постоянните комисии за становище. Това предизвика реакцията на протестиращите: „Оставка!“.

Ропот и негодувание предизвикаха и думите му, че протестът не е законен и се провежда без разрешението на общината.

Протестиращите обаче предявиха и други искания на импровизирания митинг. Те настояха субсидията за четирите пенсионерски организации да бъде 4000 лева, за всяка от тях по 1000 лв. В проекто-бюджета заложените средства за клубовете на третата възраст са 3000 лв.

„Кметът да престане да дели пенсионерските организации на негови и антикметски. Ние сме едни и същи хора. За кметската организация, учредена преди няколко месеца, отиват субсидиите, клубовете и всичко, а останалите са пренебрегнати“, негодуваха възрастните хора.

Освен пенсионери обаче на днешния протест имаше и доста млади хора и на средна възраст. След краткото пререкание пред входа на общината страните се споразумяха в 15 часа да имат нова среща. Дотогава протестиращите трябва да излъчат група от петима души, която да преговаря с властта за приемането на техните искания.

Освен намаляването на местните налози протестиращите поискаха и да спре практиката с отказа от обслужване на граждани с неплатени задължения към общинската хазна. „Това е незаконно, отменено е от съда, дори омбудсманът на републиката се произнесе против тази тази практика, но тя си продължава“, негодуваха хората.

Третата възраст поиска също така да получи евтини карти за градски транспорт. „В София пенсионерите пътуват с карта от 5 лева по всички линии. Тук само за месец абонаментът за една линия е 15 лева. Ако получа евтина карта за една линия, до жилището си, трябва да си плащам, когато се наложи да отида до болницата. Или пък да видя внучетата в „Орфей“, разказа неволите си възрастен мъж.

Протестиращите се заканиха утре да присъстват на сесията, за да видят дали техните избраници ще се вслушат в гласа им. Заседанието на ОбС е насрочено за 9 часа. 

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини