От х:

Днес в x:

Криминални експерти глобени по 500 лв. за убийството в Корен

Младен Младенов и днес не научи съдебното решение

Двамата експерти в Института по криминалистика и криминология Гергана Стефанова и Ивайло Чипилски отнесоха по 500 лева глоба от Окръжния съд в Хасково. Санкциите им бяха наложени заради неявяването на днешното съдебно заседание. Подсъдим в процеса е 30-годишният Младен Младенов от с. Корен. Той е на подсъдимата скамейка за бруталното изнасилване и убийство на 78-годишната Милка Стефанова от същото село. Престъплението е от края на април 2011 година.

Експертите от института по криминалистика излизат със заключение, че косъмът, открит в бельото на Младен след убийството, е на баба Милка. За целта е бил направен ДНК анализ.

Преди това Гергана Стефанова е направила морфологичен анализ на единия от двата косъма и установила, че те са недостатъчни за извършване на ДНК-експертиза, обясни след заседанието прокурорът Дарина Славова. Тогава от държавното обвинение се колебаели дали да изпратят останалия косъм в лаборатория в Австрия, но ги спирала цената от 15 000 евро. Накрая все пак се обърнали към българския институт, където експертът Ивайло Чипилски успял да направи анализа. Според него този косъм принадлежи на убитата баба Милка.

„Решението ни беше рисково, защото при ДНК-анализ всъщност косъмът се унищожава и не подлежи на следващо изследване“, обясни Славова.

Въпросите към софийските експерти, формулирани от страна на обвинението, останаха незададени. Най-важният сред тях беше каква методика е била използвана при ДНК-експертизата и доколко тя е достоверна. Прокурорът заяви, че се отказва от личните показания на експертите, ако съдът прецени, че може да се приеме заключението им.

Адвокатът на Младен Георги Зарчев обаче настоя на техния разпит и поиска магистратите да глобят неявилите се екперти.

Съдът намери, че делото е неизяснено и наложи глоба на двамата софиянци, защото в писмото си до магистратите те написали като причина за неявяването си „служебна ангажираност“. „Понеже липсва конкретно посочена причина, съдът намира, че липсата на експертите е по неуважителна причина. Затова им налага глоба от по 500 лв. В призовката до тях за следващото съдебно заседание да се запише, че процесът не може да бъде финализиран без техните лични показания“, обяви председателят на петорния съдебен състав Кольо Димитров.

Следващата дата на процеса е 29 март.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини