От х:

Днес в x:

В Ню Йорк плащат по-малко за отопление с ток, отколкото в София

Нюйоркската сметка за ток от миналия месец, която е изпратил до Блиц живеещият там Боян.

"Пращам ви сметката ни за ток от миналия месец", пише до Агенция Блиц Боян. "Ню Йорк е най-скъпият град в Щатите и въпреки, че се отопляваме изключително на ток, както виждате сметката ни е само 93 долара за най-стyдените месеци", уточнява той. Боян очевидно не е забравил родината, защото добавя, че за жалост в България горките хора ги скyбят отвсякъде. "Затова и нямаме никакво намерение да се връщаме натам", завършва българинът, живеещ в САЩ.

От Блиц са потърсили аналог сред обикновени клиенти на ЧЕЗ в София. Оказа се, че семейство от двама души, обитаващо апартамент от 60 квадрата има сметка за януари от 157 лева - малко над 100 долара. За доходите на двете семесйства няма да правим сравнение.

При това то също се отоплява на ток и декември е един от най-студените месеци. От писмото на Боян не личи да се притеснява от парите, които ще даде за ток през януари, вероятно защото ЕРП-тата им не са чешки или австрийски концесионери като българските. Или пък при тези цени не е никакъв проблем хората да си плащат енергията.

Междувременно се разбра, че експерти от Института за енергиен мениджмънт са се постарали да обяснят кое какво е в толкова обстойно-неразбраните фактури за ток, които получава всеки абонат в България. Фактите, по които умуват експертите са пределно ясни.

Първият е общата стойност на електричеството за периода - 177.31 лева. Оттук нататък обаче почват българските реалности, създадени за да измъкват от потребителите максимални цени. Потребеният ток струва 69.16 лева, а доставката му до дома на абоната – 78.60 лева.

Уникално, като се има предвид опита на другите европейски държави и САЩ. На нюйоркската сметка за ток се вижда, че таксите са в порядъка на 1-2 долара при цена на електроенергията, платена от абоната от 93 долара.

Общите разходи - за ток и за пренос са 147.76 лева, останалото до 177 лева е ДДС. В редица държави този данък за ток на битови абонати е по-нисък от средния за страната, у нас - не. Защо, е въпрос на държавна политика. В конкретния случай ДДС е 29.55 лева.

Парите на абоната вече са в ЧЕЗ - 177 лева и 31 стотинки. ЕРП-то от тях плаща на НЕК, на друга своя дъщерна фирма – ЧЕЗ Разпределение и на държавния бюджет.

В крайна сметка след разплащане с всички, като печалба за дружеството и неговата дъщерна компания остават 16.42 лева или 9.3% от парите на абоната.
 
Странното в тези цифри е, че ЧЕЗ електро излиза на загуба от малко над 9 лева, но ако съберем резултата му с дъщерната компания ЧЕЗ Разпределение вече нещата са в плюс.

Иначе щеше да остане съмнението, че чехите работят на загуба от любов към българите и доплащат сметките ни за ток. 


Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини