От х:

Днес в x:

Прокуратурата изиска договорите за приватизация на ЕРП-тата

Проверката на електроразпределителните дружества ще установява две неща – начина на формиране на цените на електроенергията и начина, по който е извършена приватизацията на електроразпределителните дружества и дали са приложени всички документи.

Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Вчера върховната административна прокуратура обяви, че започва проверка в ДКЕВР и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол "във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване за нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на електрическата и топлинната енергия."

Към този момент са изискани всички договори за приватизация на ЕРП-тата, проверката ще обхване всички клаузи и дали тези клаузи се изпълняват на практика, обясни днес главният прокурор, цитиран от "Фокус".

По думите му важно е не само как са формирани цени, но и какви задължения са имали електроразпределителните дружества по времето на приватизацията, но и какви са задълженията им към момента.

Проверката за всяко електроразпределително дружество ще започне от момента, в който е приватизирано дружеството. Ако се установи наличие на безстопанственост или длъжностно престъпление може да се стигне до търсене на персонална отговорност, категоричен е Сотир Цацаров.

Прокурори влизат още днес в ДКЕВР, съобщи по ТВ7 новият председател на комисията Юлиана Иванова.

Хората насочват гнева си към ЕРП-тата, но само 17 процента от сметките отиват в енергоразпределителите - ЕРП-тата. При държавни ЕРП-та този процент беше 25. Ако бяха държавни, сметките трябваше да се вдигнат с още 10 процента. Това каза по БНР бившият енергиен министър Трайчо Трайков.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини