От х:

Днес в x:

Готови сме за грипа, той не е готов за нас

Засега се разминаваме с някоя и друга кихавица

Хасковската болница е готова да посрещне всяка грипна вълна, ако такава се появи. Осигурени са допълнителни места и легла при евентуална епидемия. Засега обаче няма намек за такава. Няма и характерните за грипа вторични усложнения, като бронхити, пневмонии и други болести на дихателната система. 

Според РЗИ заразната заболеваемост от грип и ОРЗ/остри респираторни заболявания/ е изцяло в нормата. За последната седмица са регистрирани 144 случая, което прави заболеваемост около 180 на 10 000 по сентинелната системза за отчитане на заразната заболеваемост. За грипна епидемия трябва да се тръшнем два пъти повече-340 на 10 000. 

Липсата на болни си личи и от натовареността на хасковското Инфекциозно отделение. Там са заети едва 18 от наличните 25 места. 

Известното увеличаване на случаите се свързва със стоплянето на времето и увеличаване на социалните контакти между населението. Докато е студено всеки си стои вкъщи и не разнася зарази. Добрата новина за здравето ни е, че от сряда тръгва да се застудява и скоро отново ще заприлича на зима.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини