От х:

Днес в x:

Болните от рак с ръст от 3 % годишно

България е сред водещите страни на Стария континент по заболеваемост от рак. Водеща в статистиката е Америка. Годишно броят на заболелите в света расте с 2-3 %. Тенденцията е същата и за България. Със същите темпове се увеличават и новозаболелите в Хасковска област.

Данните изнесоха на съвместна пресконференция Експертите от Регионалната здравна инспекция и началниците на отделения на Хасковския Онкодиспансер. Според цифрите болните от рак в региона в края на 2011 г. са 1323 души, като за сравнение през 1993-та година те са били 838.

Най-висок относителен дял заемат болните от рак на белия дроб, млечните жлези, простатата, дебелото черво и пикочния мехур.

С карцином на гърдата всяка година се диагностицират от 1/3 до 1/2 от заболелите от рак жени.

Към края на 2001 год. са били диспансеризирани 7 000 раково болни от Хасковска област. Смъртността също остава относително висока в България, за разлика от другите държави в Европа.

От рак през 2011 година са починали 664 болни, сочи „черната“ статистика за хасковски регион.

Лекарите специалисти за пореден път обърнаха внимание, че най-добрият начин за навременно откриване на рака е профилактиката. Според данни на Световната здравна организация, годишната заболеваемост може да спадне с 30 %, ако хората водят по-здравословен начин на живот, спрат пушенето и правят профилактични прегледи поне веднъж годишно.

Днес е световен ден за борба с рака. Той се отбелязва от 13 години насам на 4-ти февруари, след като през 2000 год. в Париж е приета Хартата за борба с рака.

Днешният ден се отбелязва с редица мероприятия и беседи по темата от учениците от Финансово-стопанската гимназия в Хасково. Те присъстваха и на брифинга, за да сложат символичните розови панделки - знак на борбата с рак, на ревера на всички присъстващи.

М. Манолова

журрналистите също получиха на реверите си символичния знак за борба с рака /на снимката Красим Бояджиев-Дарик радио/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини