От х:

Днес в x:

Цветанов: Търсим пари за още 24 къщи в Бисер

Министър Цветанов се чувства вече истински бисерчанин

Надяваме се да наберем още пари за построяването на оставащите 24 разрушени от наводнението къщи в Бисер. Дарителската сметка на БЧК е още открита. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов при днешната си визита в потопеното преди година харманлийско село. Вицепремиерът бе поканен от бисерчани на курбан за здраве. Подготовката бе наистина „министерска“. В казана отиде 500-килограмово теле, а за нуждите на личния гост бе отцепена цялата селска кръчма.

След похапването, Цветанов окончателно успокои онези бисерчани, които се притесняваха, че домовете им няма да бъдат построени. Министърът настойчиво бе атакуван най-вече от онези, на които по предварителна информация няма да бъдат възстановявани къщите. Понеже към момента на наводнението били необитаеми. Такова е било становището на общоселският съвет и касаело 6 имота. Затова вместо разрушените 54 къщи, по списък за възстановяване са 48. Един от собствениците на пренебрегнатите имоти бе Галя Братанова. Младата жена протестира пред министъра, че жилището и в Бисер и е единствено, въпреки че в момента живее при съпруга си в Харманли. Къщата и в селото обаче била наследствен дом на нейната фамилия, който тя посещавала ежегодно всяко лято. До 2007-ма година в нея живеел баща и Георги Андреев, но той починал и затова към момента на адрес не се водел никой. „Къщата ми бе на главната „Г.С.Раковски“ и цяло село знае, че не бе занемарена и неподдържана“ проплака Галя. Тя разбрала от публикации в медиите, че имотът и не подлежи на възстановяване. „Не знам с какво съм по-лоша от останалите, които пострадаха“ допълни жената. Същият проблем имаше и доцентът по биология Стоян Караиванов. Щял скоро да се пенсионира и ремонтирал дома си, за да се установи за постоянно в Бисер. Налял хиляди левове във външен и вътрешен ремонт. Всичко отишло нахалост.

По всичко пролича, че Цветанов взе присърце историите и през цялото време говореше за още 24 къщи, които предстоят да се възстановят. Към момента са построени наново 32 дома, вдигат се още два, а по списък даден от областният управител на Хасково, за строеж през 2013-та са предвидени още 14 къщи-до 48. Доброто намерение на държавата да увеличи този списък обаче зависи от намирането на пари. В дарителските сметки в момента няма почти нищо, макар кампанията на БЧК да продължава. На въпрос, ще се ангажирали ГЕРБ лично с набирането на нови средства, Цветанов припомни че миналата година партията е дарила 1 млн лева от своята каса, а още 1 млн били дарени за пострадалите от земетресението в Перник. Някак си е редно да има солидарност и от останалите, намекна вицето.

До момента в Бисер са налети 2.7 млн лева/1 млн.от ГЕРБ, 1 млн.БЧК, още 700 хиляди от останалите дарителски кампании и Междуведомствената комисия по бедствия към МС/. Сключен е договор с община Харманли за усвояване на още 5.4 млн лева от европейски оперативни програми, за изграждането на чисто нова канализация на Бисер. През лятото тя трябва да бъде готова, анонсира Цветанов.

Който междувпрочем се чувства повече бисерчанин от бисерчани. Вече не си спомня колко пъти е посещавал селото и колко често е мислил по техните проблеми. „Тези хора са мои приятели“ допълни той и се похвали, че след реконструкцията, приятелите му ще живеят в едно от най-хубавите села в България. Възстановено във вид в който никога не е било.

Г.Христов

Всички пострадали ще получат нов дом, зарече се вицето
Курбан за здраве посрещна министерската визита
500 килограмово теле отиде в казанитеза здраве и берекет
Повечето от бисерчани бяха доволни и благодарни
Имаше обаче и разтревожени, като Галя Братанова и Стоян Караивано, чийто къщи бяха пренебрегнати
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини