От х:

Днес в x:

Хасковлии не вярват на местните лекари, бягат в други области

Въпреки ударното обновяване на хасковската болница, доверието в местните лекари още е ниско

1/4 от хасковлии бягат от местните лекари в други области

Четвърт от населението на региона търси лечение в други области показва национално проучване на Института за пазарни изследвания. Проучването предлага регионален профил на социалноикономическото положение в страната за 2012-та година. Здравеопазването е част от показателите за качество на живот, намирано за неудовлетворително от хасковлии. Същевременно цифрите са изненадващи, на фона на възкръсващото доверие в хасковската МБАЛ през миналата година.

Обаче 25 % от населението заявява в анкета, че му се е налагало да пътува извън областта за да ползва качествени здравни услуги. Отчасти причината е, че регионът не предлага някои специфични лечения, считани за последна дума, или даже обичайни в съвременната медицина. Едва от 2013-та например се откри инвазивна кардиология, което позволи лечението на инфаркти в Хасково. Същевременно, хипертонията и въобще болестите на кръвното са заболяване №1 сред населението в региона. Едва от 2013-та година пък ще се провежда дълбоко лечение на тумори, с изграждането на новия лъчетерапевтичен комплекс в Болярово. Пак поради липса на оборудване, досега онкоболните бяха препращани навън.

Далеч по обезпокояваща е справката, според която ¼ от съгражданите ни са правили нерегламентирани плащания за здраве или иначе казано-пари на ръка. Няма нито един потвърден сигнал обаче в тази посока.

На фона на недоверието в местното здравеопазване, не е изненадващо, че преминалите болни през лечебните заведения в областта са сравнително малко на фона на страната – 190 на всеки 1000 души. Единствено в Добрич, Перник, Видин и Шумен са с по-малко преминали болни. Здравноосигурените лица в областта са 88% . Лекарите в областта, претеглени спрямо населението, са сравнително по-малко от средните нива за страната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини