От х:

Днес в x:

Градски легенди: Червен бус трови бездомните кучета в Хасково

Касапницата от 30.04.2009 г превърна в истина една градска легенда

Червен микробус „Форд“ разхвърля през нощта отровна храна, която убива бездомните кучета и котки. После същият микробус прибира телата на животните. Този сигнал от известно време е подаван периодично до Haskovo.net, макар характерът му да е по-скоро на градска легенда. Твърденията са от рода на „някой/доверен/ бил видял, а после им казал“. Наскоро обаче се получи сигнал и от първо лице, макар и неподкрепен с независими доказателства. Проверката ни показа обаче, че легенда или не, в нея вярват много наши съграждани. 

Вярват дори и тези, които не са виждали тровенето лично. Те обаче го подкрепят с косвени факти - рязко са намалели бездомни кучета в града. Което донякъде отговаря на истината. В "Бадема", "Червена Стена", "Училищни", районът около бившата Руска гимназия, част от "Орфей", пак си има бездомни четириноги, но поне не са на глутници, твърдят живеещи там.   

Слухът за евентуалната разправа с бездомните кучета бе обезпокоил най-вече собствениците на домашни такива. Ако е вярно, изтъкваха те, няма как да се приберат всички парчета натровена храна, която освен това може да е разнесена от „бездомниците“. И впоследствие и домашен питомец да сподели тяхната участ. 

Независими доказателства няма, но подобни легенди периодично набират сили в Хасково. Те щяха да си останат в Зоната на здрача, ако не бе 30-ти април 2009-та година. Тогава представители на австрийската природозащитна организация „Защита на животните- Долна Австрия“ откри телата на 40 избити бездомни кучета, захвърлени в шубраците на парк "Кенана".

Кучетата бяха отровени. След скандалът тогава, никой не посмя да докосва уличните псета години наред. В резултат на което миналата година имаше истински бум на нахапани хора.

Въпреки намалялата бройка на „бездомниците“ от общината категорично отказват да имат нещо общо с това. „Не можем да предприемем нищо. Което трябва сме направили - имаме място за приют, проект за приют и чакаме финансиране за изграждането му“, лаконично отговориха от пресслужбата.

По закон бездомните кучета не могат да бъдат избивани, освен ако не са доказано агресивни, а трябва да бъдат въдворявани в приют. Там да се осиновят или кастрират с оглед ограничаване на популацията им. До подобна мярка прибегнаха в Димитровград, където дори наеха пловдивчани да им изловят, ваксинират и кастрират кучетата тип „улична превъзходна".

Г.Христов

Кучетата наистина бяха отровени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини