От х:

Днес в x:

9 °C

Общината ще финансира учене на руски в детските градини

Председателката на ДСЖ Хасково Ирина Чавдарова и обс съветничката Смиляна Нитова са едни от най-големите радетелки за руски език в детските градини

Община Хасково ще закупи част от учебните пособия за децата пожелали да изучават руски в детските градини. Това стана ясно от срещата на Демократичния съюз на жените, Българо - руският клуб и директорите на всички детски градини в Хасково. 

Нашествието на братушките/отново/ в родното образование се съгласува на ниво Министерство и на ниво Община. От местната администрация са обявили всестранна, включително и финансова подкрепа за проекта. На колко ще възлезе тя, ще зависи от броя на желаещите да учат дечица. Това все пак ще бъде избираем от родителите предмет. Ще се изучава като кръжочна форма, по метода на ролевите игри обясниха от Демократичния съюз на жените, които водеха разяснителната кампания в Младежкия център. 

Идеята се генерирала още през 2008-ма година при побратимяването на Хасково със Шатура. Една от точките в това споразумение била да се стимулира изучаването на руски език в хасковско. След посещението през миналата година в област Шатура, решихме да ускорим идеята, разказа зам.председателят на ДСЖ-Хасково Маргарита Матева. „Смятам че не може българско дете да не знае и дума руски“ подкрепи общинската съветничка Смиляна Нитова, която е член на управителния съвет на ДСЖ - България. 

Изучаването на руския език бележи ренесанс в България и в Хасково. След 16 годишно прекъсване, през 2009-та руският отново влезе като редовна специалност в учебната програма. Новаторите бяха от ГПЧЕ „Асен Златаров“Нещо повече, специалността "Английски с Руски" е една от най-оборотните в Езиковата, а 5-та година вече паралелката е пълна до максимума си от 26 ученика.

Г.Христов

Директорите на всички ЦДГ и ОДЗ присъстваха на разяснителната кампания
Идеята бе посрещната позитивно

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини