От х:

Днес в x:

Общината ще финансира учене на руски в детските градини

Председателката на ДСЖ Хасково Ирина Чавдарова и обс съветничката Смиляна Нитова са едни от най-големите радетелки за руски език в детските градини

Община Хасково ще закупи част от учебните пособия за децата пожелали да изучават руски в детските градини. Това стана ясно от срещата на Демократичния съюз на жените, Българо - руският клуб и директорите на всички детски градини в Хасково. 

Нашествието на братушките/отново/ в родното образование се съгласува на ниво Министерство и на ниво Община. От местната администрация са обявили всестранна, включително и финансова подкрепа за проекта. На колко ще възлезе тя, ще зависи от броя на желаещите да учат дечица. Това все пак ще бъде избираем от родителите предмет. Ще се изучава като кръжочна форма, по метода на ролевите игри обясниха от Демократичния съюз на жените, които водеха разяснителната кампания в Младежкия център. 

Идеята се генерирала още през 2008-ма година при побратимяването на Хасково със Шатура. Една от точките в това споразумение била да се стимулира изучаването на руски език в хасковско. След посещението през миналата година в област Шатура, решихме да ускорим идеята, разказа зам.председателят на ДСЖ-Хасково Маргарита Матева. „Смятам че не може българско дете да не знае и дума руски“ подкрепи общинската съветничка Смиляна Нитова, която е член на управителния съвет на ДСЖ - България. 

Изучаването на руския език бележи ренесанс в България и в Хасково. След 16 годишно прекъсване, през 2009-та руският отново влезе като редовна специалност в учебната програма. Новаторите бяха от ГПЧЕ „Асен Златаров“Нещо повече, специалността "Английски с Руски" е една от най-оборотните в Езиковата, а 5-та година вече паралелката е пълна до максимума си от 26 ученика.

Г.Христов

Директорите на всички ЦДГ и ОДЗ присъстваха на разяснителната кампания
Идеята бе посрещната позитивно

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини