От х:

Днес в x:

На Банго Василий се иска прошка

„ На Банго Валсилий се прощава за всичко лошо сторено през годината. Младите целуват ръка на по-възрастните и взимат прошка. Кой каквото има слага на трапезата, но важното е празника да бъде отбелязан“, обяснява за традициите на Ромската Нова година 27-годишната Гинка от с. Узунджово.

Освен Банго Василий (куцият Васил), празникът се нарича още Василица или Васильовден .Децата щъкат насам-натам със сурвакници и налагат гърбините на възрастните за здраве. В замяна получават бонбони и сладки. Който каже стихотворение пък може да спечели пара и парче торта. Докато малките тичат от къща на къща за лакомствата, възрастните от сутринта стягат празничната Васильовденска трапеза, която ще разпънат по заник слънце -на 14-ти януари. По принцип в първия ден на годината ромите слагат на масата вино. Правят баница с късмети, зелеви сърми и баклава, колят петел, а по-заможните -пуйка, която пълнят с дреболии и ориз.

Ромската Нова година е един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи. Отбелязването на Василица е свързано с няколко легенди. В една от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Почитат го, защото той възстановил разрушения от дявол, по който преминават ромите. Според друго предание Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете. Има и поверие, че свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Той пратил гъски на хората, които ги превели на отсрещния бряг. Едва след настъпването на Новата година - на 14 януари, ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият дошъл в дома им човек да е добър човек, за да им да носи късмет.

М. Манолова

Младите целуват ръка и искат прошка от по-възрастните
танците са неизменна част от празника
 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини