От х:

Днес в x:

Банго Василий донесе ваканция

Кючекът продължава ден и нощ

Двудневна ваканция за учениците на Узунджово от ромски произход донесе празникът Банго Василий, познат още и като циганската нова година. Учениците „уведомили“ госпожите че днес няма да ходят на училище. Така в 10.30 часа вместо в междучасие, тумба хрлапета между 8 и 13 години играеха кючек в Махалата. „Цял ден е голямо междучасие“ обяви щастливия Росен от 6-ти клас.

„И утре ни няма“ обясни съученикът му Януш. По традиция на Банго Василий се почва от днес и се кара до утре. Според децата, госпожите влизали в положение.

Това ще е едно от малкото хубави неща за ромите на Банго Василий. Кризата яко е стегнала най-веселия етнос. За разлика от други години, 90 на сто от домакинствата ще посрещнат празника постно. „Няма пари иначе сяка година е Банго“ каза леля Пенка докато забъркваше сърмите. После се оказа че е „баба“ щото малкият на ръцете е внук и Андрей. Още една баба Катерина Кирилова бе застанала зад печката, небрежно стиснала фаса в уста. „Ша минем и без кокошка, чедо“ обяви тя докато сръчно месеше милинките. Недоимакът не бе подтиснал кой знае колко ромите. Мнозина още от сутринта бяха започнали с любимия антидепресант/виж последната снимка/.

Г.Христов

Сиромашко: баба Пена черпи с тиква
В дома и залагат на сърми
Катерина прави милинки
А други се запасяват със студена вода
Сутрешни антидепресанти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини