От х:

Днес в x:

287 пробвали да сгазят пешеходец, 136 с превишена скорост

Пример за предимство на пешеходна пътека по бул. Съединение

287 шофьори от хасковско реално застрашили пешеходци, след като им отнели предимство на пешеходни пътеки. При това 136 от джигитите профучавали през „зебрите“ с превишена скорост. Нарушителите са заснети от мобилните и стационарни камери на полицията през 2012-та година. Тези с превишената скорост са с акт, другите-само с фиш.

Джигитите в Хасково и региона не само, че не са станали по малко, ами са се увеличили почти двойно, показва статистиката на КАТ. Ръстът станал видим, след като през март м.г. пътна полиция се сдоби с втора кола-камера. Така, вместо 5 хиляди електронни фиша за 2011-та година, в края на 2012-та глобените вече за превишена скорост са 9 461. При трета кола камера, вероятно ръстът ще е с още 50 процента.

44 от водачите са пипнати да превишават ограничението за скорост с над 51 км в час. На практика това означава, че из града са джиткали с над 100 км в час а по магистралата с над 190 км/час.

По закон, когато превишението е над 51 км в час, водачът се спира и му се прави акт на място. Другите получават по пощата така наречения „видеозон“ от който няма измъкване. Препатили, сред които и репортерският ни екип, обясняват, че на снимките колата се вижда отред, отзад и поне на още два кадъра от моментите на приближаване към контролното средство. Отстрани на фиша надлежно е изписано превишението и дължимата глоба.

Най-честото превишение в града са от 20 до 30 км или иначе казано 100 лв глоба. По извънградските пътища най-често се нарушава с 30 до 40 км в час-150 лв. Абсолютният рекордьор по превишенията в хасковско е пловдивски Мерцедес. През юли той профуча между Хасково и Димитровград със 185 км/ч или с превишение от 125 км в участъка на разклона за кариерата. И глобата му бе рекордна-950 лв.

Събраните глоби правят КАТ Хасково истинска медоносна пчеличка за държавния бюджет. Ако приемем, че средната глоба по фиш е 100 лв, то само от санкции за скорост са събрани близо 1 млн лв. Отделно са глобите за застраховка ГО-400 лв, винетка-100 лв, колан 50 лв, невключени фарове, липса на аптечки, пожарогасител и прочие, за които не се прави официална статистика.

Данък КАТ допълват и санкциите при ПТП-та.

Г.Христов

В Хасково коли и пешеходци са в неразривна връзка
...и колата камера, която я регистрира
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини