От х:

Днес в x:

Узунова спря допълнителните такси за забавачка

Новата такса за допълнителното обучение в детските градини, която Общинският съвет в Хасково одобри през декември миналата година, е спряна от областния управител Ирена Узунова, стана ясно на последното заседание на ОбС. Губернаторката вкарва решението на съветниците в административния съд с искане за отмяната му.

С него се въвеждаха такси за различните допълнителни педагогически услуги в забавачките - 10 лева за участие на детето в една дейност, 7.50 лв. за втора, 5 лв. за трета. Предвидени бяха облекчения за второ дете в семейството.

Според областния управител обаче това решение е незаконно. Събиране на пари за допълнителни дейности в детските градини може да става само по желание на родителите. В решението на Общинския съвет обаче тази нова такса е определена като задължителна, смята губернаторката. Освен това според Узунова е задължително при въвеждане на някаква такса размерът й да бъде съобразен с разходите по извършването й, както изисква законът. В решението на ОбС обаче няма никаква финансова обосновка по отношение на разходите за допълнителните педагогически услуги.

Според Ирена Узунова заплащането на допълнителните дейности в детските градини не може да бъде нито под формата на самостоятелна такса, нито част от месечната сума за посещение на детското заведение.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини