От х:

Днес в x:

Трус разлюля местната власт, дойде с 4-та степен по МШК

Най-застрашена бе сградата на местната власт в Димитровград

Трусът, който удари в Егейско море в 16.15 часа и бе усетен в половин България, разлюля най-сериозно кметската администрация в Димитровград. По думите на очевидци, в етажите над 9-тия се е „клатило“ доста сериозно. Имало и паднали предмети.

В Хасково земетресението се усети най-вече по високите етажи на панелните блокове. Осезаемо трептене се почувствало дори и на третите етажи, разказаха разтревожени читатели. Всичко обаче се измервало с разклатени полюлеи. Най-честият въпрос бе „Ще има ли още“.

И Господ не може да каже, с чувство за хумор реагираха сеизмолози. Според началникът на димитровградската автоматична сеизмична станция, Георги Вълчев, земетресението в хасковско дошло с 4-та степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Най-общо казано, тази скала регистрира усещането от земетръсните вълни. Най- популярната скала, тази по Рихтер, измерва освободената от земното ядро енергия и важи само за епицентъра. Той е между островите Тасос, Лимнос и Самотраки, на повече от 300 км от границите на България, на 11 км дълбочина. Магнитудът на първоначалният трус е 5.8 по Рихтер. Повече от 10-вторични труса, последният отпреди 10 минути отчита специализираният сайт http://www.emsc-csem.org. Според интерактивните карти на сайта, най-сериозно в България трусовете са се усетили в София и около Пловдив.

Засега няма данни за щети и жертви на територията на страната.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини