От х:

Днес в x:

На Бабинден: Булки си пожелаха повече мъжки

Бабата с чадърчето поведе хорото

Повече момчета да идват през новата година си пожелаха булки и баби от село Крепост, на днешния Бабинден. Пожеланието идва точно навреме-и статистически и исторически, зимата е сезона за правене на деца. Затова в миналото те са се раждали главно по „черешово време“ или по жътва.

Крепост всъщност не се оплаква от липса на „свежа кръв“ ,защото само за 2012-та, рожби са добили над 20 жени от селото. Повечето обаче са момиченца. Поради липса на скорошно мъжко, ритуалът днес мина с участието на 5-месечната Ния, второто детенце на Деница Михайлова.

На днешният Бабинден, най-възрастните жени къпят и повиват новородените деца, като в оригиналната традиция, това са децата на които бабата е бабувала/израждала/. При липса на МБАЛ в миналото, ражданията са се извършвали вкъщи, а акушерки са били най-опитните баби в селото. Празникът се счита и за Ден на родилната помощ, но акушерите и гинеколозите го празнуват по стар стил-21-ви януари.

Денят на Бабите се почита от езически времена и е бил толкова наложен сред славяните, че християнската църква вместо да се бори с него, го признава. Това е един от много малкото изцяло женски празници. На него мъже не се допускат или както вслчуая с правенето на деца, им е отредена само помощна роля. На Бабинден в Крепост, от силния пол се изявяваха като гайдари, хороводци и подреждащи празничната маса. На която в местния ресторант се събраха най-личните баби на селото. По традиция, до софрата се допускаха само кмета, попа и даскала, но в случая мина с кмета/ на селото/, кмета/ на Димитровград/ и доктора/Обс съветника Вълчо Митрушев/.

Бабинден се празнува поне от 12 години, сподели началникът на Крепост Димитър Белчев. На пищността му може да съперничи само празникът в хасковското село Узунджово. Заради заледените улици обаче, днес бе спестена традиционната бабешка лимузина/ каруца/, поради реалната опасност от контузия на магарешката и тяга.

Г. Христов

Ритуалът по поливане на акушерката
После бабите се черпят с пита.
...после с нещо по-солидно
Кметът, кмета и доктора
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини