От х:

Днес в x:

2 °C

На Бабинден: Булки си пожелаха повече мъжки

Бабата с чадърчето поведе хорото

Повече момчета да идват през новата година си пожелаха булки и баби от село Крепост, на днешния Бабинден. Пожеланието идва точно навреме-и статистически и исторически, зимата е сезона за правене на деца. Затова в миналото те са се раждали главно по „черешово време“ или по жътва.

Крепост всъщност не се оплаква от липса на „свежа кръв“ ,защото само за 2012-та, рожби са добили над 20 жени от селото. Повечето обаче са момиченца. Поради липса на скорошно мъжко, ритуалът днес мина с участието на 5-месечната Ния, второто детенце на Деница Михайлова.

На днешният Бабинден, най-възрастните жени къпят и повиват новородените деца, като в оригиналната традиция, това са децата на които бабата е бабувала/израждала/. При липса на МБАЛ в миналото, ражданията са се извършвали вкъщи, а акушерки са били най-опитните баби в селото. Празникът се счита и за Ден на родилната помощ, но акушерите и гинеколозите го празнуват по стар стил-21-ви януари.

Денят на Бабите се почита от езически времена и е бил толкова наложен сред славяните, че християнската църква вместо да се бори с него, го признава. Това е един от много малкото изцяло женски празници. На него мъже не се допускат или както вслчуая с правенето на деца, им е отредена само помощна роля. На Бабинден в Крепост, от силния пол се изявяваха като гайдари, хороводци и подреждащи празничната маса. На която в местния ресторант се събраха най-личните баби на селото. По традиция, до софрата се допускаха само кмета, попа и даскала, но в случая мина с кмета/ на селото/, кмета/ на Димитровград/ и доктора/Обс съветника Вълчо Митрушев/.

Бабинден се празнува поне от 12 години, сподели началникът на Крепост Димитър Белчев. На пищността му може да съперничи само празникът в хасковското село Узунджово. Заради заледените улици обаче, днес бе спестена традиционната бабешка лимузина/ каруца/, поради реалната опасност от контузия на магарешката и тяга.

Г. Христов

Ритуалът по поливане на акушерката
После бабите се черпят с пита.
...после с нещо по-солидно
Кметът, кмета и доктора
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини