От х:

Днес в x:

8 от Езиковата на прага на стипендия от 36 хил. паунда

Кремена, Велека и Борис постигнаха максималния резултат на теста

8 възпитаници на хасковската езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ са само на едно интервю от годишна стипендия в престижен английски или щатски университет. Тя е поне 36 хил. паунда в частен колеж в Лондон за година, като има и опция за 2 годишни стипендии. Щедрата финансова помощ се дава от американският съвет в България, на най-добре представилите се в националното състезание по английски език, което се организира от Българската асоциация по четене в България. Любопитното е, че за цяла България са отпуснати 13 стипендии. 

За пръв път ГПЧЕ „Асен Златаров“ класират толкова представители за финалния кръг. Той е интервю с професори от ВУЗ-овете, които предлагат стипендиите и ще се състои в столицата на 15-ти и 16-ти януари. Досега до този етап Езиковата е класирала максимум 3 деца. 

Състезанието се провежда в 3 кръга. Участват само 10-тите класове. Първият етап е есе на английски език. Най-добрите се селектират за езиков тест от типа на Тойфел, който се провежда в столицата. Постигналите най-висок резултат се допускат до финалното интервю. 3-ма от хасковската Езикова, Борис Костадинов, Кремена Тодорова и Велека Георгиева са постигнали максималните 67 точки от теста. Близко до максимума са били и останалите им 5-ма съученици. С чудесните си резултати на теста, хасковлийчетата са изпреварили над 300 деца от езиковите гимназии в цяла България. Отличниците са от класовете на учителките г-жа Тенчева и г-жа Блянгова.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини